Unngå 75% av sprøytegiften ved å skifte ut disse matvarene

27/12/2024 16:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Disse matvarene inneholder mest sprøytegift, men det kan unngås - les mere her.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det er ikke alltid lige enkelt å gjøre det riktige for din kropp og miljøet samtidig. Ikke er det alle matvarer som finnes i butikkene i en økologisk utgave heller. Ofte er de også dyrere.

Hvis du allikevel har motet til å fjerne opptil 75% av sprøytegiften fra matvarene på innkjøpslisten din, så følg med her. Vi gir deg en oversikt over matvarer du burde skifte ut med (helst) økologiske alternativer, eller i det minste norsk-produserte varer.

Når det gjelder matvarer som inneholder mest sprøytemiddelrester, er det ofte importerte produkter som topper listen. Norske varer har generelt strengere regler for bruk av plantevernmidler, noe som fører til lavere nivåer av sprøytegift. Her er en oversikt over matvarer som ofte inneholder mer sprøytemiddelrester, basert på internasjonale rapporter og tester:

1. Importert frukt

Druer: Både ferske og tørkede druer (rosiner) inneholder ofte høye nivåer av sprøytemiddelrester.
Druer topper listen når det gjelder antall sprøytemidler. Det er funnet hele 30 forskjellige sprøytemidler i konvensjonelt dyrkede druer, og sprøytemidler ble påvist i 73 % av prøvene. Samtidig er druer blant de fruktene som nordmenn spiser mest av.
Det er ikke funnet rester av sprøytemidler i økologiske druer.

Epler: Importerte epler har ofte flere ulike sprøytemiddelrester enn norske epler.

Jordbær: Importerte jordbær (spesielt fra land utenfor Europa) kan inneholde betydelig mer sprøytemidler.

2. Importerte grønnsaker

Paprika og chili: Disse inneholder ofte rester av flere typer sprøytemidler, særlig importert paprika fra Sør-Amerika.

Spinat og salat: Spinat og bladgrønnsaker som salat kan ha høye nivåer av sprøytemidler, spesielt importert fra varmere land.

Tomater: Importerte tomater, spesielt fra land med mindre regulering, kan ha høyere nivåer enn norskproduserte.

3. Ris og korn

Importert ris og kornprodukter, som for eksempel hvete fra USA, kan inneholde rester av glyfosat, et sprøytemiddel brukt som tørkemiddel før innhøsting.

4. Eksotisk frukt og bær

Avokado: Selv om avokado har tykk skall som beskytter noe mot sprøytemidler, kan rester forekomme i fruktkjøttet.

Ananas: Ananas dyrket i land med høyt sprøytemiddelbruk kan inneholde flere rester.

5. Nøtter og tørkede matvarer

Mandler, cashewnøtter og valnøtter: Importerte nøtter kan ha rester fra sprøytemidler brukt under lagring og transport.

Tørket frukt: Som rosiner, fiken og tørkede aprikoser kan ha høyere nivåer av sprøytemiddelrester.

6. Rødvin
47 % – nesten halvparten – av ikke-økologisk rødvin inneholder rester av sprøytemidler. Det er funnet opptil ni forskjellige typer sprøytemiddelrester.

I økologisk rødvin er det derimot ikke funnet rester avsprøytemidler.

Hvorfor er norsk mat tryggere?

Strengere regler: Norge har strengere reguleringer for hvilke sprøytemidler som er tillatt, og i hvilke mengder.

Mindre intensivt landbruk: Norsk klima reduserer behovet for sprøyting sammenlignet med varmere land.

Regelmessig testing: Mattilsynet gjennomfører regelmessige kontroller av både norskproduserte og importerte varer.

Hvordan redusere inntaket av sprøytemidler?

Velg økologiske produkter, særlig for varer som er kjent for høyt sprøytemiddelinnhold.

Vask og skrell frukt og grønnsaker, selv om dette ikke fjerner alle rester.

Prioriter norskproduserte varer når det er mulig.

Sjekk Mattilsynets årlige rapporter for oppdatert informasjon om sprøytemiddelrester i mat.

Ved å være bevisst på opprinnelsen til matvarene du kjøper, kan du redusere inntaket av sprøytemiddelrester.

Læs også:

Levde 24 år i fangenskap: Slik har Elisabeth Fritzl det i dag Mange av oss husker denne forferdelige saken. Elisabeth Fritzl var fanget i en kjeller i 24 år, av sin egen far. De siste 17 årene har hun levd i frihet med en ny identitet.
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.