Lakseoppdretterne har i lang tid brukt kobber i nettene for å hindre at de gror igjen, men fokus på utslipp fra dette har ført til at alternative metoder. Et eksempel er at bruk av miljøgiften tralopyril har økt.
Nå viser forsøk Havforskningsinstituttet har gjort, at denne miljøgiften blir tatt opp i laksekjøttet.
Mattilsynet vil foreløpig ikke advare om helserisiko, men understreker at oppretterne må forsikre seg om at det ikke kan utgjøre en fare for mattryggheten, skriver E24.
Impregneringen kommer over i vannet
Merdene er innsatt med giften, og laksen får den i seg det at impregneringsmiddelet "lekker" i vannet hvor fisken svømmer. Giften kan være farlig i store konsentrasjoner.
"Dersom det er dårlig vannutskifting, kan man ved uheldige forhold oppleve at mengden tralopyril blir oppkonsentrert til over dødelig nivå for fisk inne i en merd", sier forsker Bjørn Einar Grøsvik Havforskningsinstituttet i en uttalelse.
Alarmerende
Stoffet er funnet i laksen i et laboratorieforsøk, og er også påvist i svarthå, blåskjell og krill.
Selv om det bare er funnet små mengder av giften i den undersøkte laksen, mener forskeren at det er alarmerende.
"Dette er et stoff som i utgangspunktet ikke finnes i naturen, og det er heller ikke fastsatt grenseverdier for mye som er akseptabelt i matvarer og ingredienser som skal brukes i dyrefôr", sier han.
Avventer
Mattilsynets seksjonssjef Are Sletta sier de trenger mer kunnskap om negative effekter og forekomst, før de kan si noe om mulig helserisiko.
I følge E24 mener han at funnene er i så små mengder at det ikke er grunnlag for å advare mot det, men tilsynet kommer til å følge med på forekomsten av stoffet fremover.
Mattilsynet understreker at de bruker «betydelige ressurser på å overvåke mattryggheten», og at de årlig analyserer for rester av legemidler og miljøgifter for å kontrollere at gitte grenseverdier overholdes.
"I tillegg analyserer vi for stoffer som vi trenger mer kunnskap om. I år gjør vi derfor analyser av tralopyril, og det skal vi også gjøre neste år. Det finnes ikke en grenseverdi for stoffet i mat", skriver tilsynet.