3 kokker ble spurt om den beste måten å lage brokkoli på: De sa alle det samme

10/01/2025 05:54

Yvonne

MAT
Foto: Shutterstock
Brokkoli er hatet av mange og elsket av få. Den næringsrike grønnsaken deler befolkningen.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det er få ting som er like sunt som brokkoli. Den grønne grønnsaken som er medlem av kålfamilien er fylt med proteiner og vitaminer. De små bukettene er proppet fulle med både vitamin A, C og K samt Kalsium, Jern og Kalium.

Med bare noen få ingredienser kan du forvandle dens naturlige lette bitterhet og subtile sødme til en fantastisk smakskombinasjon.

Slik får du barna til å spise den!

Enten den serveres dampet, stekt eller grillet, har brokkoli fortjent sin plass som en uunnværlig ingrediens.

Men hvordan skal du tilberede den hvis du vil tilberede den på best mulig måte?

Det danske nyhetsnettstedet Nyheder 24 har samlet informasjon fra tre kokker som deler sine hemmeligheter.

Blansjering: Den viktigste forberedelsen
Når du koker brokkoli hjemme, er blanchering ofte den mest effektive metoden. Flere kokker understreker at blansjering er avgjørende for å oppnå den mest smakfulle opplevelsen. Brokkoli kan blansjeres ved enten å legge den i kokende vann eller dampe den i en panne med lokk til den er mør.

Etter at bladene er fjernet, stilkene kuttet ned og kronene delt inn i buketter, anbefaler kokken Nathan Molina fra Genesee Valley Store å blanchere brokkolien i kokende saltet vann i omtrent ett minutt, skriver nettmediet Simply Recipes.

Etter dette skal bukettene umiddelbart legges i isvann for å stoppe kokingen. Når de er avkjølt tørkes de på et rent kjøkkenhåndkle og kan lagres til senere bruk.

Molina påpeker at brokkoli kan blansjeres dagen før og oppbevares i en lufttett beholder i kjøleskapet. For de som foretrekker å lage større porsjoner, kan de blansjerte bukettene også fryses og holde seg i flere uker.

Hva kan gjøres etter blanchering?
Etter blansjering er mulighetene nesten uendelige.

Brokkoli er utrolig allsidig og kan dampes, stekes eller grilles. Uansett tilberedningsmetode blir resultatet deilig, så lenge det er skikkelig krydret med salt, pepper og eventuelt litt sitronsaft for å gi retten et friskt skall.

Kokken Jamie Simpson fra The Culinary Institute og The Chef's Garden påpeker at brokkoli kan brukes på mange måter: grillet over åpen ild, dampet til en sennepsbasert puré eller tynne skiver for en sprø og sitronfylt salat.

"Matlaging er valgfritt. Brokkoli er ikke bare én deilig grønnsak, men tre," sier Simpson.

En populær metode er å steke brokkoli. Etter blansjering skjæres bukettene i to, vendes i olivenolje og krydres med salt og sort pepper. Deretter fordeles de på en bakeplate og stekes i ca. 10 minutter ved 200°C.

Til slutt kan det tilsettes smuldret, lagret cheddar eller nyrevet parmesan som får smelte i ovnen i noen minutter før retten serveres med litt sitronsaft.

Ikke glem stilkene og bladene
Ifølge kokken Jimmy Vasquez skal stilkene aldri kastes. De har en søt og jordaktig smak og inneholder noen av de mest helsefremmende næringsstoffene i planten.

Stilkene kan brukes i supper, salater, pesto og mye mer. Selv bladene, som har en litt bitter smak, kan surres i litt olje med finhakket hvitløk og sitronsaft for å heve smaken.

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!

Læs også:

Svært få vet: Dette betyr fargen på kjøkkensvampen Ikke mange er klar over at farge faktisk har en betydning.
Derfor må du aldri drikke vann ombord på et fly Reiseekspert mener at man bør holde seg unna vann på et fly med mindre det er flaskevann.