Boeuf Bourguignon: En verdenskjent klassiker fra Frankrike

20/01/2025 12:00

Hanne

MAT
foto: MatPratOEK
foto: MatPratOEK
Denne smakfulle og fyldige kjøttgryten er perfekt å lage i forveien. Smaken blir bare bedre når den får stå og trekke før den varmes opp til servering.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Boeuf Bourguignon er en klassisk fransk gryterett som opprinnelig stammer fra Burgund-regionen. Retten lages av mørt oksekjøtt som kokes langsomt i rødvin sammen med løk, gulrøtter, hvitløk og krydder, noe som gir en fyldig og aromatisk smak. Tradisjonelt brukes også bacon eller spekk, små sjalottløk og champignoner for ekstra dybde.

Retten er ideell for å tilberede på forhånd, da smakene utvikler seg og blir enda bedre når den får stå. Server gjerne boeuf bourguignon med potetmos, ris eller en god landbrødskive til å dyppe i den rike sausen. Det er en perfekt rett for både hverdagskos og festlige anledninger!

Ingredienser (4 porsjoner):

  • 800 g benfri høyrygg av storfekjøtt, evt. bog

  • 150 g bacon

  • 2 ss smør

  • 2 ss hvetemel

  • 1 ts salt

  • 0,5 ts kvernet pepper

  • 5 båter hvitløk delt i grove biter

  • 1 ss tomatpuré

  • 1 ts hel pepper

  • 4 dl rødvin (f.eks Pinot Noir)

  • 4 dl oksekraft

  • 3 ss bladpersille

  • 2 stk. laurbærblad

  • 10 stk. sjalottløk

  • 2 stk. gulrot

  • 200 g frisk sjampinjong

Fremgangsmåte:

1. Skjær kjøtt i terninger på ca. 4x4 cm. Skjær bacon i små biter eller terninger.

2. Varm opp en jerngryte og ha i smør. Fres bacon sprøtt, og legg til side. Brun kjøttet i omganger.

3. Ha kjøtt og bacon tilbake i gryta, og strø over mel. Krydre med salt og pepper, og bland alt godt sammen.

4. Ha i hvitløk, tomatpuré og pepperkorn. Hell på rødvin og kjøttkraft til det dekker kjøttet. Ha i friske urter og laurbærblad. Kok opp og skum av underveis. Senk varmen og la trekke i minimum 2 timer, til kjøttet er mørt.

5. Rens sjalottløk (skal brukes hele). Skrell gulrot og skjær i tykke skiver. Ha grønnsakene over i gryta når det er ca. 30 minutter igjen av koketiden.

6. Skjær sopp i båter. Fres i en varm stekepanne med smør til soppen er gyllen, og ha over i gryta. Smak til med salt og pepper.

Topp med friske urter, og server gryten med ovnsbakte småpoteter, grov potetmos eller godt brød.

Skal du lage Boeuf Bourguignon til mange, kan det være lurt å redusere mengde væske etter at du har ganget opp alle ingrediensene.

Oppskriften er hentet fra Matprat.no.

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!

Læs også:

Fem mobiltelefoner som er verdt en formue Har du fortsatt gamle mobiltelefoner liggende hjemme? Blant dem kan det være et ekte samleobjekt, som er verdt mye penger.
Hvis du eier en telefon fra dette merket, bør du sannsynligvis se etter en ny EU vil forby merket på telefonnettet, og det kan bety at det er en veldig god idé for deg å se etter en ny telefon.