Boeuf Bourguignon er en klassisk fransk gryterett som opprinnelig stammer fra Burgund-regionen. Retten lages av mørt oksekjøtt som kokes langsomt i rødvin sammen med løk, gulrøtter, hvitløk og krydder, noe som gir en fyldig og aromatisk smak. Tradisjonelt brukes også bacon eller spekk, små sjalottløk og champignoner for ekstra dybde.
Retten er ideell for å tilberede på forhånd, da smakene utvikler seg og blir enda bedre når den får stå. Server gjerne boeuf bourguignon med potetmos, ris eller en god landbrødskive til å dyppe i den rike sausen. Det er en perfekt rett for både hverdagskos og festlige anledninger!
Ingredienser (4 porsjoner):
800 g benfri høyrygg av storfekjøtt, evt. bog
150 g bacon
2 ss smør
2 ss hvetemel
1 ts salt
0,5 ts kvernet pepper
5 båter hvitløk delt i grove biter
1 ss tomatpuré
1 ts hel pepper
4 dl rødvin (f.eks Pinot Noir)
4 dl oksekraft
3 ss bladpersille
2 stk. laurbærblad
10 stk. sjalottløk
2 stk. gulrot
200 g frisk sjampinjong
Fremgangsmåte:
1. Skjær kjøtt i terninger på ca. 4x4 cm. Skjær bacon i små biter eller terninger.
2. Varm opp en jerngryte og ha i smør. Fres bacon sprøtt, og legg til side. Brun kjøttet i omganger.
3. Ha kjøtt og bacon tilbake i gryta, og strø over mel. Krydre med salt og pepper, og bland alt godt sammen.
4. Ha i hvitløk, tomatpuré og pepperkorn. Hell på rødvin og kjøttkraft til det dekker kjøttet. Ha i friske urter og laurbærblad. Kok opp og skum av underveis. Senk varmen og la trekke i minimum 2 timer, til kjøttet er mørt.
5. Rens sjalottløk (skal brukes hele). Skrell gulrot og skjær i tykke skiver. Ha grønnsakene over i gryta når det er ca. 30 minutter igjen av koketiden.
6. Skjær sopp i båter. Fres i en varm stekepanne med smør til soppen er gyllen, og ha over i gryta. Smak til med salt og pepper.
Topp med friske urter, og server gryten med ovnsbakte småpoteter, grov potetmos eller godt brød.
Skal du lage Boeuf Bourguignon til mange, kan det være lurt å redusere mengde væske etter at du har ganget opp alle ingrediensene.
Oppskriften er hentet fra Matprat.no.
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!