De 5 matvarene du aldri bør tilberede i en airfryer - det kan være farlig

16/09/2024 16:06

Hanne

Mat
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
Airfryere er en moderne oppfinnelse som har fått stor oppmerksomhet de siste årene. Kjent for å være et sunnere alternativ til frityre, og for å bruke mindre energi enn en ovn, har disse praktiske enhetene blitt brukt til alt fra baking til å lage chips.

Airfryere er en genial oppfinnelse, men de kan ikke brukes til alt.

Det er noen ting du aldri bør putte i en airfryer, uansett hvor fristende det er, da de kan utgjøre en brannfare eller forårsake uopprettelig skade på apparatet. Dagens.no har tidligere beskrevet hvorfor bacon ikke skal tilberedes i en airfryer. Her kommer fem andre retter.

I motsetning til frityrkokere, bruker airfryere konveksjonsvarme som sirkulerer varm luft for å tilberede maten, på samme måte som en vifteovn. Dette gjør utsiden av maten sprø takket være en kjemisk prosess kjent som Maillard-reaksjonen.

Hvis du vil eksperimentere med hva du kan lage i denne smarte enheten, er det noen ting du må unngå.

  1. Mat med mye saus
    Først ut er matretter med mye saus, som spaghetti bolognese eller chili con carne. Dette er fordi væsken kan bli blåst rundt av den varme luften, noe som kan føre til sprut inne i frityren, som både er farlig og klissete. Disse typene retter blir bedre hvis de tilberedes på lav varme over lengre tid i en slow cooker eller på komfyren.

  2. Frityrklare matvarer med våt panering
    Matvarer med våt panering er også en dårlig idé i en airfryer av lignende grunner. Siden det ikke er varm olje i kurven, vil røren dryppe overalt, og denne sølen kan forårsake skade på frityren. For å oppnå en lignende sprøhet på mat tilberedt i airfryer, kan du prøve en tørr røre med mel og krydder, som vil bli sprø og fin i frityren.

  1. Popcorn
    Hvis du skal ha en filmkveld hjemme, tenker du kanskje at en airfryer er perfekt for å lage popcorn – men det er feil. De fleste frityrer blir ikke varme nok til å poppe kornene, og kornene kan også sette seg fast i varmeelementet, noe som kan føre til kortslutning og brannfare.

  2. Brokkoli
    Brokkoli fungerer heller ikke i en airfryer, ettersom apparatet tørker ut grønnsaken, noe som gjør den seig og bitter. For en smakfull siderett, prøv å steke brokkolien i ovnen i stedet for å få den sprø og deilig.

  3. Pasta og ris
    Pasta og ris vil heller ikke koke i en airfryer, da de begge må kokes først.

Men hvis du har laget en pastagrateng, kan du sette den i en ildfast form og bruke airfryeren til å gjøre toppen sprø, eller til å varme den opp uten å bruke mikrobølgeovn.

foto: Shutterstock