De 7 mest klassiske feilene ved matlaging

29/06/2024 16:00

Sofie

Mat
Foto: MatPrat / NTB
Foto: MatPrat / NTB
Det er mange ting som kan gå galt på kjøkkenet. Her er syv av de mest klassiske matlagingsfeilene.

Liker du å stå på kjøkkenet i timevis for å lage en fantastisk middag? Eller foretrekker du raske måltider? Uansett kan feil skje under matlagingen.

Siden det er en daglig oppgave, er det stor sannsynlighet for at du har gjort en av de klassiske feilene i forbindelse med matlaging. Les videre om de syv klassiske feilene ifølge MAX Vandaag, slik at du kan unngå dem i fremtiden.

1. Les hele oppskriften først

For å unngå feil bør du alltid huske å lese hele oppskriften først. Sørg for at du forstår alle trinnene slik at du ikke blir overrasket midt i prosessen. Ha ingredienser og utstyr klart, og vurder om forberedelsestid er nødvendig.

2. Følg instruksjonene nøye

Etter å ha lest oppskriften, sørg for å følge instruksjonene nøye. Lag retten nøyaktig som beskrevet første gang, og eksperimenter deretter. Ved å hoppe over trinn risikerer du at retten ikke får ønsket smak eller konsistens.

3. Bruk riktig panne og varm den godt opp

Velg riktig panne for retten. Bruk en wok til å lage wokretter, en sautépanne for blandede ingredienser og en stekepanne for poteter, egg eller kjøtt. Varm opp kjelen først, tilsett deretter olje eller smør for å unngå brent og tilsett ingrediensene.

4. Ikke vend kjøttet for raskt

Ta kjøttet ut av kjøleskapet i god tid slik at det får romtemperatur. Varm opp kjelen godt, tilsett olje eller smør og legg kjøttet på. Snu den bare når den slipper lett fra pannen. Venter du med å snu den får du både bedre smak og konsistens.

5. Unngå feil når du koker grønnsaker

Unngå å koke grønnsaker for lenge, da dette ødelegger smaken og næringsstoffene. Damping er et godt alternativ som bevarer de beste egenskapene og smaken til grønnsakene. Varier grønnsakene etter sesong, og prøv også frosne grønnsaker.

6. Ikke brenn hvitløken

Bruk fersk hvitløk, men unngå å brenne den. Senk varmen og tilsett andre ingredienser først. Kutt hvitløken i stedet for å presse den for å unngå å brenne seg. Hvis det brenner seg, kan det ikke bare ødelegge smaken, men det kan også gjøre det vanskelig å rengjøre pannen.

7. Unngå buede panner? Ikke vask dem umiddelbart

La pannene stå på komfyren når maten serveres. Ikke vask dem umiddelbart da de kan bli bøyd. Spis i stedet og nyt maten. Når du er ferdig med å spise, kan du vaske pannene.