Ahhh, den allestedsnærværende gulroten. En favoritt blant kaniner, bra for synet og selve grunnlaget for en av verdens beste kaker! Denne rotgrønnsaken er stappfull av vitaminer og næringsstoffer – og smaker i tillegg godt!
Når folk tenker på gulrøtter, ser de som regel for seg den klare oransje roten med grønt bladverk på toppen – ofte brukt som nese på snømenn om vinteren. Men visste du at oransje bare er én av mange naturlige farger gulrøtter finnes i? Utenfor Amerika er oransje faktisk ikke den vanligste fargen!
Den internasjonale gulrotdagen - som er i dag - er en perfekt anledning til å lære mer om de ulike sortene gulrøtter og hva de kan tilføre av både smak og næring i matlagingen.
Slik feirer du Den internasjonale gulrotdagen
Spis gulrøtter – masse gulrøtter
Den enkleste og mest smakfulle måten å markere dagen på, er å sørge for at gulrøtter er med i hvert måltid!
Start dagen med gulrot-eplemuffins til frokost. Ha med deg en pose små gulrøtter og litt dip (for eksempel ranchdressing) som snacks. Og til lunsj? En skive gulrotkake, selvfølgelig!
Avslutt dagen med en middag med ovnsbakte grønnsaker – med gulroten i hovedrollen.
Bak en gulrotkake
Gulrotkake er en kjent og kjær favoritt for mange. Kombinasjonen av krydret kakebunn og kremostglasur gjør dette til en herlig måte å hylle gulroten på.
...og du får selvfølgelig en oppskrift her:
6 stk. egg
4 dl sukker
3,5 dl soyaolje , eller annen smaksnøytral olje
500 g gulrot
6 dl hvetemel
1 ss bakepulver
1 ts malt kanel
Ostekrem:
200 g mykt smør
200 g kremost naturell
200 g melis
Til pynt:
1 stk. gulrot
Fremgangsmåte:
1. Bland sammen egg, sukker og olje i en stor bolle.
2. Riv gulrot fint, og ha revet gulrot i bollen.
3. Sikt mel, bakepulver og kanel, og ha det i bollen. Bland røren godt sammen.
4. Kle en liten langpanne, ca. 25 x 30 cm med bakepapir. Hell røren over i pannen.
5. Sett kaken nederst i ovnen på 180 °C og stek i ca. 45 minutter. Stikk en trepinne i midten av kaken og sjekk om kaken er ferdig stekt. Hvis det ikke fester seg noe til pinnen er kaken ferdig.
6. Legg en rist over formen og snu kaken rundt. Løft av formen og fjerne bakepapiret. La kaken avkjøle på risten.
7. La smøret til glasuren bli romtemperert, slik at det har samme konsistens som kremosten. Pisk kremost, smør og melis med håndmikser eller i hurtigmikser til du får en glatt krem med smørbar konsistens.
8. Bre ostekremen over kaken og pynt eventuelt med gulrotstrimler.
Plant noen gulrøtter
En flott måte å hedre gulroten på, er å prøve å dyrke den selv. Den er ganske lett å dyrke, men trives best i god jord uten for mye stein og røtter. Så gulrøttene inne i potter i de kalde månedene, og plant dem ut når været blir varmere.
Hjemmedyrkede gulrøtter blir ofte litt skjeve og rare i formen – men det er en del av sjarmen. Uansett fasong: de er alltid gode og fulle av næring.
God gulrotdag!
Oppskriften er hentet fra Matprat.no.
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!