Denne matvaren blir viktigere jo eldre du blir

10/08/2024 19:00

Sofie

MAT
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange spiser det ikke så mye som de burde.

Mange drømmer om et sunt og energisk liv, spesielt når vi blir eldre.

Men kroppene våre og energinivået endres over tid, noe som betyr at ernæringsbehovene våre også endres, og ernæringseksperter understreker viktigheten av å justere kostholdet vårt for å imøtekomme endringene.

Det skriver kk, ifølge Nyheder24.

En spesielt viktig matvare som eksperter anbefaler er fet fisk.

Gunn Helene Arsky, uavhengig ernæringsfysiolog og forfatter, understreker at spesielt eldre bør øke inntaket av fet fisk.

- Forskningen peker på at fet fisk, ikke bare laks, er bra for eldre. De anbefaler et økt inntak opp til to middager i uken. Det samsvarer med de norske anbefalingene som er nettopp to middager i uken med fisk, gjerne fet fisk, forteller hun.

Fet fisk som laks, makrell og sild er rik på omega-3 fettsyrer, som er gunstige for hjernen og hjertet.

I tillegg inneholder de viktige vitaminer som vitamin A og vitamin D. Laks er også en lett fordøyelig kilde til protein, som er avgjørende for muskelbygging og reparasjon av vev.

– Det er flott med omega-3 fra fisken, og protein fra mager fisk, hvitt kjøtt, egg og tofu gjør nytten, forklarer Gunn Helene Arsky.

For eldre, som ofte spiser mindre mat og dermed færre kalorier, er det avgjørende å få i seg nok protein. Proteinet bidrar til å opprettholde muskelmassen og støtter kroppens generelle funksjoner. Helsedirektoratet i Norges Kostråd anbefaler derfor at alle, både barn, voksne og eldre, inkluderer fisk i kosten 2-3 ganger i uken.

I tillegg til å være rik på omega-3 inneholder laks også vitamin B12, vitamin A, selen og jod, som alle er viktige for kroppens helse.