Derfor bør du ikke lagre krydderne dine på dette stedet - og 7 andre nyttige tips

16/01/2025 05:01

Yvonne

MAT
Foto: Wikimedia Commons
Mange steder i verden markeres dagen i dag som "International Hot and Spicy Food Day". Men pass på så du ikke ødelegger krydderet ditt ved å oppbevare det feil.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Krydder er en essensiell del av matlagingen og kan løfte smakene i en rett til nye høyder. Likevel er det mange som gjør små feil ved bruk av krydder, og dette kan påvirke både smak og kvalitet.

Her er åtte tips til hvordan du kan få mest mulig ut av krydderet i maten din.

Nummer 3 og 4 gjør de fleste feil.

1 Oppbevares feil
En av de vanligste feilene er feil oppbevaring av krydder. Mange plasserer krydderglassene på varme og fuktige steder, som over komfyren eller i kjøleskapet. Dette kan føre til at krydder mister smaken raskere eller klumper seg.

Krydder er en selvfølge på de fleste kjøkken, men mange oppbevarer det på en måte som svekker smaken, mener restauratør og TV-kokk Erik Videgård.

I et intervju med Aftonbladet forklarer Videgård hvorfor det er en dårlig idé å ha krydderne i nærheten av komfyren.

"Du setter gjerne krydderne i et skap over komfyren. Men varmen gjør at de mister all smak. Da har de ingen funksjon", sier Videgård.

Det beste er å oppbevare krydder i lufttette beholdere på et kjølig, tørt og mørkt sted, slik at aromaen bevares.

2 Ikke bruk for gammelt krydder!
En annen utfordring er bruken av gamle krydder. Det er lett å glemme hvor lenge krydderet har stått i skapet, men tørkede urter mister smak etter 1–3 år, mens malt krydder taper seg raskere enn hele krydder.

Derfor bør du sjekke datomerkingen eller lukte på krydderet.

Hvis aromaen er svak, er det på tide å bytte det ut.

3 Ikke hakk!
Feil behandling av ferske krydder er også vanlig.

For eksempel kan pressing eller for hard hakking av urter som basilikum føre til at cellene i bladene knuses, noe som gir en bitter smak.

I stedet bør du bruke en skarp kniv eller rive bladene forsiktig med hendene for å bevare den delikate smaken.

4 Ikke press
Hakking er til gjengjeld den beste metode hvis du vil ha fersk hvitløk i maten.

Videgård er ikke glad i hvitløkpressen, og oppfordrer heller til å rive hvitløken med et rivjern eller hakke den i mindre biter. Det bevarer smaken bedre, mener han.

5 Timing er alt
Timing er en annen viktig faktor. Mange tilsetter krydder enten for tidlig eller for sent i matlagingsprosessen.

Harde krydder som laurbærblad og kanelstenger trenger tid for å utvikle smak, mens delikate urter som persille og koriander bør tilsettes mot slutten for å bevare aromaen.

6 Pass på for damp
En annen feil som ofte gjøres, er å riste krydder rett over en dampende gryte.

Damp kan komme inn i krydderbeholderen, noe som fører til klumper og dårligere kvalitet. I stedet bør du måle opp krydder i en skje eller liten bolle før du tilsetter det i retten.

7 Friskmalt er best
Valget mellom malt og hele krydder kan også påvirke smaken.

Ferdigmalt krydder mister smak raskere enn hele krydder, og det er derfor bedre å bruke hele krydder og male dem selv rett før bruk for å sikre maksimal aroma.

"Finkvernet pepper er ikke annet enn støv. Bruk en pepperkvern for å få den rette smaken," sier Videgård.

8 Tenk på blandingen
Til slutt er det viktig å være bevisst på hvilke krydder som utfyller hverandre.

Å kombinere for mange krydder uten tanke på smakskombinasjoner kan føre til en udefinerbar og lite harmonisk smak.

Lær hvilke krydder som passer sammen, og bruk oppskrifter som veiledning.

Ved å unngå disse vanlige feilene kan du få mest mulig ut av krydderne dine og sikre at de virkelig løfter retten din. Med riktig oppbevaring, behandling og bruk vil krydder gi maten din den smaken og kompleksiteten den fortjener.

Læs også:

Svært få vet: Dette betyr fargen på kjøkkensvampen Ikke mange er klar over at farge faktisk har en betydning.
Derfor må du aldri drikke vann ombord på et fly Reiseekspert mener at man bør holde seg unna vann på et fly med mindre det er flaskevann.