Tomater er en kjær ingrediens i mange retter, men hvordan de skal oppbevares er ofte et spørsmål om debatt. Skal de oppbevares i kjøleskapet eller ikke?
Dette spørsmålet deler ofte både kokker og matentusiaster. Sophie Trueman, UK-sjef i Too Good To Go, gir oss innsikt i hvordan vi best kan bevare friskheten og smaken til tomater. Dette melder Express.
Ifølge Sophie Trueman er oksygen en av de største fiendene når det gjelder å holde tomater ferske.
"Oksygen er ofte det som får tomater (og andre frukter og grønnsaker) til å bli dårlige, fordi mikroorganismer som forårsaker råtning trenger oksygen for å vokse. Ved å redusere mengden oksygen som når tomaten ved å dekke stilken, bidrar du til å forhindre dette," forklarer hun.
Et enkelt triks for å forlenge holdbarheten til tomater er å lagre dem med stilksiden ned. Ved å snu tomatene på hodet og dekke stilken med maskeringstape hindrer du oksygen i å komme inn og fremskynder modningsprosessen. Denne metoden kan holde tomatene friske i opptil to uker uten behov for kjøling.
Oppbevaring av tomater i kjøleskap kan riktignok forlenge holdbarheten, men mange tror at smaken da blir negativt påvirket.
Sophie påpeker at tomater smaker best når de holdes i romtemperatur til de er modne. "For å få det beste fra begge verdener, hold dem ute av kjøleskapet til de er helt modne, og legg dem deretter i kjøleskapet," råder hun.
Martha Stewart er enig, og forklarer at tomater som lagres for tidlig i kjøleskapet mister smaken og teksturen på grunn av et enzym som reagerer på kalde temperaturer. Dette enzymet bryter ned cellemembraner, noe som resulterer i en grov tekstur og svakere smak.
Hvis tomatene dine begynner å se slappe ut, finnes det fortsatt måter å redde dem på. Stek dem i olivenolje med hvitløk og bruk som en smakfull topping på toast, eller legg dem til en oppskrift for å gjenopplive smaken.