Enkelt triks: Slik får du tomatene til å holde seg friske lenger

24/08/2024 21:00

Sofie

MAT
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nå kan tomatene dine holde seg friske mye lenger hjemme.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Tomater er en kjær ingrediens i mange retter, men hvordan de skal oppbevares er ofte et spørsmål om debatt. Skal de oppbevares i kjøleskapet eller ikke?

Dette spørsmålet deler ofte både kokker og matentusiaster. Sophie Trueman, UK-sjef i Too Good To Go, gir oss innsikt i hvordan vi best kan bevare friskheten og smaken til tomater. Dette melder Express.

Ifølge Sophie Trueman er oksygen en av de største fiendene når det gjelder å holde tomater ferske.

"Oksygen er ofte det som får tomater (og andre frukter og grønnsaker) til å bli dårlige, fordi mikroorganismer som forårsaker råtning trenger oksygen for å vokse. Ved å redusere mengden oksygen som når tomaten ved å dekke stilken, bidrar du til å forhindre dette," forklarer hun.

Et enkelt triks for å forlenge holdbarheten til tomater er å lagre dem med stilksiden ned. Ved å snu tomatene på hodet og dekke stilken med maskeringstape hindrer du oksygen i å komme inn og fremskynder modningsprosessen. Denne metoden kan holde tomatene friske i opptil to uker uten behov for kjøling.

Oppbevaring av tomater i kjøleskap kan riktignok forlenge holdbarheten, men mange tror at smaken da blir negativt påvirket.

Sophie påpeker at tomater smaker best når de holdes i romtemperatur til de er modne. "For å få det beste fra begge verdener, hold dem ute av kjøleskapet til de er helt modne, og legg dem deretter i kjøleskapet," råder hun.

Martha Stewart er enig, og forklarer at tomater som lagres for tidlig i kjøleskapet mister smaken og teksturen på grunn av et enzym som reagerer på kalde temperaturer. Dette enzymet bryter ned cellemembraner, noe som resulterer i en grov tekstur og svakere smak.

Hvis tomatene dine begynner å se slappe ut, finnes det fortsatt måter å redde dem på. Stek dem i olivenolje med hvitløk og bruk som en smakfull topping på toast, eller legg dem til en oppskrift for å gjenopplive smaken.

Læs også:

Levde 24 år i fangenskap: Slik har Elisabeth Fritzl det i dag Mange av oss husker denne forferdelige saken. Elisabeth Fritzl var fanget i en kjeller i 24 år, av sin egen far. De siste 17 årene har hun levd i frihet med en ny identitet.
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Krever kun en ingrediens Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.