Ernæringsfysiolog avslører den beste tiden å spise frokost

22/08/2024 21:00

Sofie

MAT
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du hopper over frokosten på travle morgener, bør du lese dette.

Det er vanlig at mange ignorerer frokost som et viktig måltid, og det er derfor de spiser noe til lunsj først. Selv om dagens første måltid kanskje ikke gir deg den samme energien som andre måltider, spiller det en betydelig rolle for å sikre at du får i deg nok næring til å opprettholde energinivået resten av dagen.

Men når er den beste tiden å spise frokost og hva bør ha på tallerkenen din? Vogue spurte en ernæringsfysiolog og her er hva de fant ut. Og nei, en kaffe på farten før du setter deg ved skrivebordet er ikke den beste løsningen.

Hva er den beste tiden å spise frokost?

Ifølge ernæringsfysiolog Karishma Chawla er hovedregelen å spise frokost en time etter at du har våknet.

"Dette bidrar til å holde stoffskiftet høyt og du unngår muskeltap og cravings senere på dagen," sa hun.

Å ikke spise frokost innen den første timen etter oppvåkning kan også føre til tretthet senere, noe som kan forstyrre dagens normale funksjoner og produktivitet, forklarer hun.

Hva skjer når du hopper over frokosten?

Å forlate hjemmet om morgenen uten frokost vil utvilsomt få enhver ernæringsfysiolog til å gi deg en tommel opp, og det med god grunn.

"Folk som ikke føler seg sultne om morgenen er ofte de som trenger mer oppmerksomhet når det gjelder lever- og tarmhelsen. Så snart vi gjenvinner vår naturlige sult om morgenen, vil fordelene begynne å vise seg," sa hun .

Selv om noen dietter, som periodisk faste, kan oppmuntre til å hoppe over frokosten, anbefalte Chawla å stabilisere blodsukkernivået ved å spise annenhver til fjerde time for å stimulere stoffskiftet gjennom dagen.

Hvordan starter du med en god frokost?

Hjørnesteinen i den ideelle frokosten er å inkludere gode proteinkilder som egg, yoghurt, myseprotein og veganske proteiner som erte- og hampprotein. Dette kan kombineres med lav glykemisk indeks (GI) karbohydrater som rød ris, brun ris, havre, bokhvete eller quinoa.

"Jeg liker å legge til litt leverdetox-mat med sunt fett, som en vegetarisk smoothie med eple eller appelsin, spinat eller grønnkål sammen med chia- eller linfrø," sa hun.

Mat å unngå i dagens første måltid

Ifølge Chawla bør den ideelle frokosten inneholde en blanding av proteiner, lav-GI karbohydrater, fiber og sunt fett, samtidig som man unngår visse skadelige matvarer. For henne er all bearbeidet eller pakket mat forbudt, det samme er juice med høyt sukkerinnhold. Hun anbefaler heller vegetariske smoothies.

"Det er verdt å unngå enkle karbohydrater, hvit ris og brød - spesielt på grunn av blodsukkertopper, i tillegg til å passe på å ikke drikke kaffe på tom mage. For de med sensitiv tarm vil jeg anbefale å helt eliminere meieriprodukter for å forbedre fordøyelsen, før de gjeninnfører disse matvarene," sa hun.