Retten, som består av gammelt brød, melk, egg, sukker og kanel stekt i panne, har en lang historie og finnes i mange land under forskjellige navn.
Opprinnelse og historie
Den første kjente omtalen av arme riddere i en dansk kokebok stammer fra 1703, men retten har eksistert lenge før det. Man antar at den oppsto i Frankrike, sannsynligvis på 1600-tallet.
I Frankrike heter retten pain perdu, som betyr "tapt brød" – en logisk beskrivelse av hvordan tørt brød gjenbrukes i retten.
Andre land har lignende navn på retten:
Sverige: Fattiga riddare (fattige riddere)
England: Poor knights eller Poor knights of Windsor
Hvorfor retten har fått ridder-navnet er derimot usikkert.
Hva har riddere med saken å gjøre?
Det finnes en myte om at navnet stammer fra korsfarerne som dro til Jerusalem for å forsvare den kristne tro, men det finnes ingen historiske bevis for denne teorien.
Den mest sannsynlige forklaringen er at retten var en fattigmannsmat, der gammelt brød ble brukt for å lage en enkel, men smakfull dessert. Det ser ut til at referansen til riddere kom til lenge etter at retten ble populær.
En populær rett i mange land
Selv om opprinnelsen er uklar, er arme riddere i dag en klassiker i mange land – enten den serveres som frokost, dessert eller mellommåltid. Det er en enkel og rimelig måte å bruke opp gammelt brød på, og den kan varieres med sirup, syltetøy eller frukt.
Uansett navn og historie er det ingen tvil om at denne retten har stått tidens prøve!
Oppskrift på Arme Riddere
Arme riddere er en enkel og deilig måte å bruke opp gammelt brød på. Retten passer perfekt til frokost, lunsj eller dessert!
Ingredienser (4 porsjoner)
4 skiver tørt loff eller annet lyst brød
2 dl melk
2 egg
1 ss sukker
1 ts kanel
½ ts vaniljesukker (valgfritt)
Smør til steking
Fremgangsmåte
Lag egneblandingen
Visp sammen melk, egg, sukker, kanel og vaniljesukker i en bolle.Bløtlegg brødet
Dypp brødskivene i blandingen og la dem trekke i ca. 10 sekunder på hver side.Stek brødet
Smelt smør i en stekepanne på middels varme. Stek brødskivene i 2–3 minutter på hver side, til de er gyllenbrune.Servering
Dryss gjerne litt sukker eller melis på toppen. Server med syltetøy, bær, sirup eller honning for ekstra smak!
Tips:
Bruk gjerne grovt brød for en litt sunnere variant.
Tilsett et dryss kardemomme eller muskat for mer smak.
For en luksusversjon: Server med vaniljeis eller pisket krem.
God appetitt!
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!