Er det én ting franskmennene er gode på, så er det å lage eplepai.
Epleterte er en av de mest elskede høstdessertene. Den sprø deigen og søte, syrlige eplene gjør den uimotståelig. I Frankrike er de imidlertid eksepsjonelle til å lage epleterte, som går under navnet Tarte Tatin.
Hvordan lage eplepai i Frankrike? Er epler sunt, og gjelder det også en eplepai?
Oppskrift på ekte fransk eplepai - Det trenger vi
6-8 epler (gjerne syrlige, som Granny Smith)
100 g smør
200 g sukker
Smørdeig
Kanel (etter smak)
Slik gjør du det:
Skrell og skjær eplene i tynne strimler.
Smelt smør og sukker i en panne til det er karamellisert og tilsett eplene.
La eplene småkoke i karamellen til de blir litt myke.
Kjevle ut butterdeigen og legg den over eplene på pannen. Pass på å brette kantene godt inn.
Stek i ovnen på 180 grader i ca 25-30 minutter, til deigen er sprø og gyllen.
Vend terten forsiktig over på en tallerken slik at eplene vender opp.
Serveres lun med pisket krem eller vaniljeis.
En deilig fransk eplepai vil kunne oppbevares i kjøleskapet i en lufttett beholder i opptil 3 dager. Varm den litt i ovnen før servering for å friske opp smaken.
Er epler sunt? Ja, epler er ikke bare deilig, men også sunt. De er rike på kostfiber, vitaminer som C og K, og antioksidanter. De bidrar til å regulere blodsukkeret og kan bidra til et sunt hjerte.
Se opp for sukkerinnholdet i eplepai
Selv om epler i seg selv er sunt, er det ikke helt tilfelle om de dyppes i sukker og pakkes inn i butterdeig. Er du blant dem som også liker å spise den med litt crème fraîche eller vaniljeis, kan det plutselig gå fort og da vil sukkerinnholdet gjøre desserten til en kaloribombe Så husk å nyte den med måte.