Klementin vs. mandarin: Hva er forskjellen?

27/12/2024 07:00

Sofie

MAT
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan være forvirrende å skille mellom klementiner og mandariner.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det kan være forvirrende å skille mellom klementiner og mandariner, spesielt når de begge fyller fruktavdelingene med sin fristende oransje farge.

Selv om de har mye til felles, er det faktisk noen interessante forskjeller som skiller dem. Det melder Godt.no

En videreutvikling av mandarin
Ifølge ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen er klementinen en videreutvikling av mandarinen. Over tid har de to fruktene blitt svært like – begge er ofte steinfrie og lette å skrelle. Likevel er det ikke alltid så enkelt å definere dem.

– Mange tror at det som kjennetegner klementiner er at de ikke har steiner, og at dersom man kjenner en stein er det automatisk en mandarin, sier Bogstad Sagen.

Klementiner kan få steiner på grunn av krysspollinering, der pollen fra andre sitrustrær, som sitron, kan påvirke frukten. Dette gjør det ikke alltid lett å skille de to.

Mandarinens historie i Norge
Før klementinene kom til Norge i 1963, var mandariner den eneste småsitrusen tilgjengelig. På den tiden var mandariner kjent for sitt tynne skall, mange steiner og harde konsistens, men også for sin sterke og aromatiske smak.

– Den gang hadde mandarinene masse steiner og var hardere med tynnere skall, men likevel svært aromatiske. Det var lettere å skille mellom de to før, da mandarinen også var hardere å skrelle, sier Sagen.

Smak og sesong
Selv om klementiner og mandariner ser like ut, kan man ofte kjenne forskjell på smaken. Klementiner er søtere og mildere, mens mandariner har en sterkere aroma og kraftigere smak.

I Norge spiser vi stort sett klementiner i vintermånedene, spesielt rundt jul. De spanske Clemenules-klementinene, som har sin høysesong fra november til januar, er det vi ofte refererer til som "juleklementiner". Resten av året, spesielt i sommermånedene, finner vi flere sorter mandariner i butikkene.

– Mange har hørt at vi ikke har mandariner i Norge, men det er feil. Det finnes mandariner i Norge, men de selges mest i sommerhalvåret.

Hvor mye småsitrus spiser vi?
I løpet av de seks til åtte ukene før jul spiser nordmenn i gjennomsnitt fem kilo klementiner hver. Den siste kiloen fordeles over resten av året, når mandariner ofte står for småsitrusen i butikkhyllene.

Så neste gang du lurer på om du spiser en mandarin eller en klementin, husk dette: I juletiden er det nesten alltid klementiner som dominerer, mens mandariner får sin tid i solen om sommeren.

Læs også:

Professor advarer: Derfor må du ikke varme opp pasta igjen Du kaster mindre mat og sparer penger hvis du varmer opp gårsdagens middag, men ifølge en norsk professor i matsikkerhet kan det være farlig.
De 10 sunneste tingene du kan bestille på McDonald's Hva er det sunneste valget på på McDonald's mon tro? Og hvor mange kalorier gjemmer det seg i en hamburger? Vi gir deg svaret her.