Kokken avslører: Bananer holder seg friske uten å bli brune i 14 dager hvis de oppbevares på et uventet sted

20/09/2024 06:00

Sofie

Mat
Foto: Shutterstock
Bananer er en frukt som ofte blir brun før du får spist dem. En enkel endring kan imidlertid gjøre at de varer to uker lenger.

Bananer finnes på mange kjøkken og er et ideelt mellommåltid eller rask frokost. Men oppbevares de på feil måte, kan det fort gjøre faste bananer til grøt.

Selv om det virker logisk å lagre bananer i en fruktskål, er det faktisk det verste stedet å lagre dem. Å vite hvor de skal lagres kan forlenge friskheten i flere uker. Dette skriver det britiske mediet Express.

De fleste frukter avgir etylen, som er et plantehormon som utløser modning. Når for mye frukt er lagret sammen, kan denne gassen få alt til å modnes raskt.

Bananer produserer mye etylen, noe som betyr at de ofte blir dårlige først. De bør ikke oppbevares sammen med andre frukter som er følsomme for etylen som epler, avokado, meloner, fersken og plommer.

Rachel Sherwood, kokk og grunnlegger av Impressions At Home, hevder at det beste stedet å lagre modne bananer er i kjøleskapet, da dette bremser produksjonen av etylen.

"Jo mer gul du ser, jo mer moden er bananen. Når bananene er modne, bør de legges i grønnsaksskuffen i kjøleskapet ditt," sa hun ifølge Expressen.

"Kjøleskapet bremser modningsprosessen betydelig, men stopper den ikke. Skallet vil fortsette å brune, men frukten vil forbli frisk og fast i en til to uker."

Det er en utbredt misforståelse at bananer ikke bør oppbevares i kjøleskapet, da kulden gjør skallet svart. Selv om skinnet kan endre farge, forblir frukten inni gul og myk, noe som gjør den perfekt spiselig i lang tid.

Oppbevar bare gule bananer i kjøleskapet, da grønne bananer ikke modnes ordentlig i kalde temperaturer, noe som fører til tap av smak.

"Grønne bananer er ikke helt modne og varer lengst når de modnes sakte i romtemperatur på kjøkkenbenken," sa Rachel.

"Du kan fremskynde prosessen ved å legge dem i en brun papirpose og tilsette et eple eller tomat for å fremskynde modningen ytterligere."

Har du en banan som begynner å bli brun på kjøkkenbenken, kan den fortsatt settes i kjøleskapet, fryses eller brukes til bananbrød. Helt brune bananer bør imidlertid ikke settes i kjøleskapet, da skallet blir grøtaktig og mindre appetittvekkende.

"Hvis bananen har mer brunt eller svart enn gult skall, er den overmoden og kan fortsatt brukes til baking," sa kokken.

Den beste måten å oppbevare bananer på er derfor først å ha dem i romtemperatur på kjøkkenbenken vekk fra fruktfatet når de er grønne. Etter det bør du sette dem i kjøleskapet når de blir gule for å holde dem friske i to uker lenger.