Hvordan blir kaffen best? Unngå disse kaffe-tabbene

01/10/2024 06:00

Yvonne

Forbruk
Illustrasjonsbilde: Colourbox
Hvordan oppbevarer man kaffen best, hvor lenge den kan holde seg etterat posen er åpen, kan bønnene fryses og er det en god ide å gjøre klar kaffetrakteren kvelden i forveien?

I dag markeres den internasjonale kaffedagen for å feire mangfoldet, kvaliteten og lidenskapen innen kaffe. Du kan markere dagen ved å oppdatere deg på disse tipsene om hvordan kaffen holder seg best.

Drikker du mye kaffe er du naturligvis interessert i at den skal smake best mulig. Det er flere ting som påvirker smaken, og mange små ting du selv kan gjøre for at du får den absolutt beste koppen med kaffe.

Vi har samlet svar på alt du lurer på, så du kan nyte den mørke drikken på aller beste vis.

Oppbevaring
Kaffe-leverandøren Arvid Nordquists forteller at kaffens verste fiende er oksygen. Så snart posen med kaffe er åpnet, begynner oljene i kaffen å oksidere og smaken blir gradvis dårligere. Derfor er det viktig at man alltid oppbevarer kaffen i egen emballasje, men også i en lufttett og lukket beholder. Det gjelder både pulverkaffe og hele kaffebønner.

"Kaffen oppbevares best kjølig. Det kan være en liten fordel å oppbevare kaffen i kjøleskapet, men bare hvis den ikke kommer i kontakt med sterk lukt som mug ost og løk. Det verste stedet å oppbevare kaffeboksen er nær komfyren», sier kaffeekspert og leder for Arvid Nordquist i Finland, Cecilia Mérus i en pressemelding.

Hvor lenge holder kaffen seg?
Kaffe er en tørrvare med lang håndbarhet. Selv om det tar lang tid før den smaker dårlig, er den alltid best med det samme man åpner pakken og kort tid etter. Derfor anbefaler enkelte kaffe-eksperter at man fryser ned kaffe man ikke skal bruke med det samme i en lufttett beholder. Men vær forsiktig hvis du åpner beholderen for å ta ut litt kaffe av gangen.

"I prinsippet kan man godt fryse kaffen, men man skal passe på så det ikke oppstår kondens i boksen. Det er ikke bra for holdbarheten", forklarer Bjørn Grydeland ved kaffeinformasjonssenteret Kaffe.no.

Gammel kaffe ødelegger smaken
Det er viktig å starte med helt rent tilberedningsutstyr. Trakter, kjele, presskanne, filterholder eller glasskanne – hva du enn benytter –alle flater som kommer i berøring med kaffe og vann, må være helt rene.

Gammel kaffe og kaffebelegg setter fort dårlig smak på ny kaffe. Bruk gjerne Clean Drop rensemiddel, som er å få kjøpt i dagligvareforretninger og hos de store elektrokjedene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: Norsk kaffeinformasjon

Vannet er viktig
Bruk friskt, kaldt vann. Siden 98,5 % av den ferdige kaffen består av vann, er det klart at vannets kvalitet betyr mye for kaffesmaken. Vann som har stått lenge, eller som har vært varmet opp før, er fattig på surstoff og har en flat, flau smak. Kaffesmaken vil da selvfølgelig bli deretter.

Temperaturen på vannet som kommer i kontakt med kaffen bør være mellom 92° – 96°C. Da trekker vannet til seg nøyaktig den riktige mengde smaks- og aromastoffer fra den malte kaffen. Blir temperaturen lavere, får ikke drikken den fylde og aroma kaffen har å by på. Blir den høyere, vil vannet trekke ut mer koffein og klorogensyre som gir kaffen en bitter og besk smak.

Gjøre klar kaffen dagen før?
Mange velger å sette kaffemaskinen klar før de går i seng kvelden før for å spare tid neste morgen. Ifølge godt.no som har snakket med en representant for Norsk kaffeinformasjon, er det ikke en god ide.

"Det er ikke lurt. Forringelsen starter med en gang kaffen kommer i kontakt med luft. Hvisman ønsker å bevare den gode smaken og aromaen, brygger man fersk kaffe, rett fra kvernen eller posen. Vi vil ha godsakene i koppen, ikke i lufta!", sier Bjørn Grydeland og forklarer:

"Man kan jo dekke på hele frokostbordet, sette fram brød, ost og pålegg, men det gjør man ikke. Tenk det samme om kaffe."

En smakssak
Malingsgrad på kaffen og dosering er en smakssak som varierer fra person til person. Derfor skal du stole på det du selv er det beste styrkeforholdet. De fleste i Norge foretrekker rundt 60 gram kaffe per liter vann.

Nytraktet kaffe smaker alltid best, så server den så raskt du kan.

Kanskje dette var undskyldningen du trengte for å ta deg en kaffepause?