Mange skjønner det ikke: Dette bør gjøre før du bruker frosne bær

28/07/2024 23:58

Sofie

MAT
Foto: Shutterstock
Bærene kan inneholde norovirus, som trives når de fryses.

Bruk av frosne bær er populært i mange norske hjem, spesielt til smoothies og desserter.

Men det er viktig å være klar over hvor bærene kommer fra, da importerte frosne bær kan utgjøre en helserisiko.

For ikke mange år siden ble det påvist norovirusinfeksjoner fra frosne bær importert fra utlandet, og på bakgrunn av dette gjorde DTU Food Institute for noen år siden en vurdering av hvor effektivt varmebehandling av bærprodukter som juice og paier inaktiverer norovirus.

Norovirus kan gi flåttbåren sykdom dersom de ikke er tilberedt, og du vil typisk bli syk med kvalme, oppkast, magesmerter, diaré og eventuelt feber.  

Den gang var anbefalingen fra myndighetene å varmebehandle frosne bær importert fra utlandet.

Og anbefalingen er faktisk fortsatt å finne på nettsidene til det danske veterinær- og næringsmiddelverket .

Konkret er anbefalingen at bærene skal kokes i ett minutt ved 100 grader.

Viruset kommer fra avføring, og kan derfor komme på bærene fra uvaskede hender, forurenset drikkevann eller andre forurensningskilder før fryseprosessen.

Ikke alltid nødvendig

Det er imidlertid ikke nødvendig å koke bærene i alle situasjoner.

Det sier Cathrine Svindland, seniorrådgiver i Mat- og legemiddelverket, ifølge mediet KK . Hun forklarer at det i de aller fleste tilfeller er trygt å bruke bær fra utlandet uten å tilberede dem, men understreker viktigheten av varmebehandling når man serverer dem til personer med svekket immunforsvar, som de aller minste, eldre, immunsvekkede eller gravide. .

Skal du være på den sikre siden, anbefales det å koke bærene et minutt før bruk dersom de skal inngå i retter som ikke er varme. På denne måten kan du sikre at eventuelle virus eller bakterier blir drept før bærene konsumeres.

Friske bær bør også håndteres med forsiktighet

For friske bær er det også viktig å vaske dem grundig for å fjerne parasitter.

Ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har forsker Tamirat Tefera Temesgen testet ut ulike metoder for å fjerne parasitter som Cyclospora cayetanensis, Cryptosporidium parvum og Giardia duodenalis fra bær.

Forskningen hans viser at å skylle bær i et dørslag under kaldt vann i ett minutt kan fjerne de fleste parasitter, men å skylle med eddik eller bruke salatsnurrer er enda mer effektivt.

Skylling av bær i en blanding av husholdningseddik og vann eller i en salatsnurr fjernet over 80 prosent av alle tre parasittene som ble testet.

Læs også:

Fem mobiltelefoner som er verdt en formue Har du fortsatt gamle mobiltelefoner liggende hjemme? Blant dem kan det være et ekte samleobjekt, som er verdt mye penger.