Få ting er hyggeligere en en kopp varm kakao når man kommer inn fra kulden.
Denne uken har mange vinterferie, og hva er vel bedre enn en kopp hjemmelaget varm sjokolade? Hvis du lager den selv, kan du også sørge for at den ikke bare blir smakfull, men også så sunn at du kan nyte den med god samvittighet i ferien.
Mange tenker nok på kakaoen som en sukkerholdig og derfor mindre sunn drikk, men selv om den er søt, betyr det ikke at den er helt fattig på ingredienser kroppen har godt av. Forutsetningen er at du lager den fra bunn og velger gode råvarer som melk.
"Det fine med hjemmelaget kakao er at vi kan lage den slik vi liker den best. Den kan lages på smeltet sjokolade, fyldig melk og pisket krem for en luksusvariant, eller man kan blande den med lettmelk, lite sukker og kakaopulver for en sunnere variant. Kakao har få ingredienser, men består ofte av melk som gir påfyll av viktige næringsstoffer som kalsium og jod", sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Melk.no.
Hvis man vil ha en mer spennende variant, kan man tilsette for eksempel kanel, chili, ingefær eller andre ingredienser man tenker kan smake godt. En kopp kakao laget på melk inngår dessuten som én av tre porsjoner meieriprodukter om dagen, så det er med andre ord rikelig med fordeler med kosen.
Prøv en av disse variantene fra Melk.no:
Chilikakao
Litt hot, men veldig godt! Perfekt som kveldskos.
Ingredienser til 4 kopper:
1 vaniljestang
1 liter lettmelk
3 ss kakaopulver
1 ts finhakket rød chili
0,5 dl honning
150 g mørk sjokolade (70 prosent kakao)
Slik gjør du:
Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene.
Ha vaniljestang med frø, melk, kakao, finhakket chili (fjern frøene) og honning i en kjele og varm det til kokepunktet.
Ta kjelen av varmen. Tilsett finhakket sjokolade under omrøring og rør til all sjokolade har smeltet.Visste du at vanlig lettmelk med 0,5 eller 0,7% fett er også beriket med 0,4 mikrogram vitamin D per 100 g melk ?

Foto: Shutterstock
Kakao med ingefær
Kakao med ingefær er en spennende smakskombinasjon.
Ingredienser til 4 kopper:
7 dl melk
0,5 dl kakaopulver
3 ss honning
1 ts malt ingefær
1,5 dl mørk rom (kan sløyfes)
Slik gjør du:
Bland kakao, honning og litt av melken i en kjele. Varm opp til kokepunktet under omrøring. Spe med resten av melken når kakaopulveret har løst seg opp.
Tilsett ingefær og mørk rom.
Server med litt pisket krem.Visste du at melk er vår største bidragsyter til jod og kalsium i kostholdet, næringsstoffer vi trenger å få gjennom mat og drikke hver eneste dag?

Foto: Shutterstock
Lyst på flere spennende oppskrifter?
Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!