Oksestek med rotgrønnsaker: smakfullt og herlig

18/01/2025 12:00

Hanne

MAT
foto: Sara Johannessen / Matprat
foto: Sara Johannessen / Matprat
Enkelt - og nammenam!

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

En mør og saftig oksestek, tilberedt med omtanke og kjærlighet, er vel verdt tiden det tar. Kombinert med ovnsbakte norske rotgrønnsaker, blir dette en tidløs klassiker som passer perfekt til både søndagsmiddagen og de store festlige anledningene.

Ingredienser (6 porsjoner):

  • 1,5 kg oksestek

  • 1 ts salt

  • 0,5 ts kvernet pepper

  • 1 ss smør

  • 1 ss nøytral olje

Ovnsbakte rotgrønnsaker:

  • 400 g gulrot

  • 400 g sellerirot

  • 400 g kålrot

  • 3 ss olivenolje

  • 5 kvister frisk rosmarin

  • 5 kvister frisk timian

  • 4 båter hvitløk

  • 1 ts salt

  • 0,5 ts kvernet pepper

  • 3 dl vann

Sjysaus:

  • ca. 4 dl kraft fra steken

  • 1 ss smør

  • 1 ss hvetemel

  • 1 ss eplecidereddik

Fremgangsmåte:

  • La oksesteken ligge på kjøkkenbenken i minst en time for å tempereres. Gni den godt inn med salt og pepper.

  • Skrell gulrøtter, sellerirot og kålrot, og skjær dem i grove biter. Legg grønnsakene i en stor ildfast form eller langpanne sammen med olivenolje, rosmarin, timian og hvitløk. Krydre lett med salt og pepper.

  • Varm en stekepanne og ha i smør og olje. Når det slutter å bruse er det varmt nok til å legge i steken. Brun steken godt på alle sider og legg den over i formen sammen med grønnsakene.

  • Sett formen midt i ovnen på 125°C og stek oksesteken i 2-2 ½ time, eller til den har en kjernetemperatur på 65 °C (medium). Løft steken ut av formen, pakk den i folie og la den hvile mens rotgrønnsakene stekes.

  • Øk temperaturen i ovnen til 230 °C. Hell av kraften som har dannet seg i formen og bruk den til sausen. Sett formen tilbake høyt i ovnen og og stek rotgrønnsakene videre i ca. 15 minutter, eller til de begynner å få fin, gyllen farge.

  • Smelt smør i en liten kjele og la det bli nøttebrunt. Rør inn hvetemel og la det frese et minutt. Spe med kraft fra langpannen. Kok opp sausen og smak til med eplecidereddik, salt og pepper.

  • Skjær oksesteken i pene skiver og anrett på rotgrønnsakene. Server gjerne oksesteken med en god potetmos, kokte poteter eller fløtegratinerte poteter.

Oppskriften er hentet fra Matprat.no.

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!

Læs også:

Professor advarer: Derfor må du ikke varme opp pasta igjen Du kaster mindre mat og sparer penger hvis du varmer opp gårsdagens middag, men ifølge en norsk professor i matsikkerhet kan det være farlig.
De 10 sunneste tingene du kan bestille på McDonald's Hva er det sunneste valget på på McDonald's mon tro? Og hvor mange kalorier gjemmer det seg i en hamburger? Vi gir deg svaret her.