Olje og smør har blitt veldig dyrt - her er de billige alternativene til matlaging

21/06/2024 21:00

Emma

MAT
Foto: Shutterstock.com
Det er bare et spørsmål om å vite hvordan du bruker dem!

Mange av de forskjellige typer fett til matlaging og baking har økt i pris det siste halvannet året.

Og det kan plutselig bli dyrt hvis du må bruke visse typer olje eller mye smør i maten - spesielt nå som du må gjøre deg klar til julemiddagen.

Men det finnes billigere alternativer, det er bare viktig at du bruker dem riktig.

Extra virgin olivenolje

Denne typen olje er blant dem som ikke har blitt like hardt rammet av prisøkninger. Det er også et sunnere alternativ til mange oljer fordi det inneholder umettede fettsyrer og antioksidanter, samt flere sunne plantestoffer.

Hvis du erstatter andre typer olje med extra virgin olivenolje, bør du være oppmerksom på to ting; smaken og røykepunktet.

Røykpunktet er en betegnelse på gradene oljen kan nå uten å bli brent. Her har jomfruolivenolje et lavt røykepunkt, og det er derfor ikke egnet til steking eller frityrsteking.

Nederst i artikkelen har vi laget en liste over hvilke alternativer som egner seg for ulike typer matlaging.

Meieriprodukter

I mange tilfeller vil meieriprodukter gi et utmerket alternativ til olje. For eksempel kan du bruke gresk yoghurt, kjernemelk, rømme, smør og skyr.

De sure produktene kan ha en effekt på smaken, så du bør være klar over det.

Frukt og grønnsaker mos

I mange bakevarer og matlaging kan du erstatte vegetabilsk olje eller smør med frukt- eller grønnsakspuré. Men det krever at du er oppmerksom.

Fordi det kan ha innvirkning på smak, tekstur og farge. For eksempel kan fruktens sødme være en erstatning for noe av sukkeret som skal brukes.

En tommelfingerregel hvis du bruker mos eller fruktpuré som erstatning, er at du bør bruke halvparten så mye mos som olje.

Dette betyr at du må bruke en desiliter mos hvis mengden fett er to.

Liste over de beste alternativene
  1. Til steking: avokadoolje, peanøttolje, druekjerneolje, rapsolje

  2. For sautering: rapsolje, avokadoolje, smør, olivenolje

  3. For salatdressing: ekstra jomfruolje

  4. For baking: frukt- og grønnsakspuré, smør, gresk yoghurt, kjernemelk