Det er noe spesielt med å kunne høste egne grønnsaker og spise ferskvarer, noe som ofte preger sommeren. Derfor er det en sorg for mange å ikke få oppleve det. Men visste du at du fortsatt kan klare å dyrke grønnsaker i kjøkkenhagen din?
Samvirke har satt sammen en liste over 11 forskjellige grønnsaker som du kan så om høsten:
Reddiker
Reddiker er hurtigvoksende og en supergod "nybegynnergrønnsak". De spirer innen to uker og kan høstes etter halvannen måned. Hvis du sår frøene nå eller rundt september, kan du høste og nyte ferske reddiker i løpet av oktober.
Salat
Det er også mulig å så salat. Det er imidlertid en god idé å velge en salat fremfor en hovedsalat. Syltet salat kan høstes etter cirka seks uker, og du kan derfor klare å høste dem før det blir skikkelig kaldt.
Spinat
Spinat er nært beslektet med salater. Den brukes imidlertid litt annerledes på kjøkkenet og er spesielt deilig når bladene er helt ferske. Spinat er opplagt å plante nå, da de er klare til å høstes etter omtrent halvannen måned. Planter du dem nå, har du derfor fersk spinat til oktober.
Asiatisk kål
Kanskje du har reist i Asia og møtt asiatisk kål? Den finnes i mange varianter og heter blant annet pak choi og tatsoi. Som de tidligere nevnte grønnsakene vokser også asiatisk kål raskt. Derfor kan du enkelt nyte dem hvis du sår dem tidlig på høsten. De er klare til å høstes etter åtte uker. Det er imidlertid viktig at de ikke får direkte frost. Dekk plantene med fiberduk hvis det blir kaldt.
Hvitløk
Hvitløk plantes ofte i begynnelsen av oktober eller slutten av september, slik at de rekker å etablere en skikkelig rot før det blir skikkelig vinterlig og kaldt. Det er imidlertid ikke helt optimalt å prøve hvitløken du får kjøpt i supermarkedet, da den dyrkes under helt andre forhold. Det anbefales derfor at du kjøper hvitløk i et plantesenter eller på en planteskole som frøplanter, da de er tilpasset det danske klimaet.
Dill, persille, gulrøtter, pastinakk, solsikker og gressløk
Dill, persille, gulrøtter, pastinakk, solsikker og gressløk er kanskje grønnsaker du forbinder med vår og sommer. De blir vanligvis også dyrket og høstet der, men du kan faktisk også så dem om høsten slik at de spirer om våren. Frøene er vinterharde og må utsettes for frostperioder for å spire. Så frøene i slutten av oktober, men pass på å ikke så dem for tidlig. Da risikerer du at de begynner å spire for tidlig og dør i løpet av vinteren.
God fornøyelse!