Prøv bestemors utrolige tips: Slik sørger du for at risgrøten aldri brenner seg

06/12/2024 12:02

Yvonne

MAT
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er snart desember - og det betyr også at det er for mange står risgrøt på menyen.

Allerede nå er butikkene fylt med julepynt, julegodteri og alt annet godt som tilhører julemåneden.

For mange betyr det også at det kommer risgrøt på menyen flere dager i desember.

Hvis du vil koke risgrøt, betyr det at man må røre i gryta mer eller mindre konstant i en hel time for å unngå at den brenner seg og setter seg i bunnen. Er det først skjedd, kan man like godt starte på nytt, for smaken setter seg i hele grøten.

Men det trenger ikke være slik. Det finnes faktisk et tips som gjør at du slett ikke trenger å holde øye med grøten. Og det beste av alt; du kan være sten sikker på at den ikke brenner seg.

Tipset er bare å starte tidlig nok.

Ifølge Idenyt plukker vi opp tipset fra den eldre generasjonen.

Hvis du skal spise grøten om formiddagen, må du starte kvelden før, og hvis grøten skal være middag eller kveldsmat, må du gå i gang med forberedelsene om morgenen.

Hemmeligheten er dynen!

Det høres kanskje rart ut, men det er likevel sant.

I "gamle dager" ble gryten med risgrøtten pakket inn i en dyne, eller andre ganger i en kasse med høy. Her sto den og nøt seg selv i noen timer og vupti - da var risgrøten klar til å bli servert.

Du kan gjøre det samme!

Du koker opp ris, vann og melk - og litt salt - i gryta og setter den et lunt sted i noen timer. Det kan enten være pakket inn i en dyne, tepper eller håndklær, eller i en stekeovn som er varmet opp til 100 grader og så slukket igjen.

Når du så skal spise grøten, er den ferdig - uten å ha blitt brent!

Foto: Shutterstock.com

Det du trenger

1. 300g grøtris

2. En skvett vann

3. 1/2 liter helmelk

4. 1 liter ekstra let melk

5. 1 tsk salt

For å koke risgrøten, bruk en tykkbunnet gryte.

Slik gjør du det:

1. Hell risen i gryta. Tilsett deretter vann som bare dekker risen, så vel som salt.

2. Kok ris og vann, rør rundt.

3. Når vannet koker, tilsett en halv liter hel melk. Melk og ris varmes opp til like før kokepunktene.

4. Melk og ris har nå nådd kokepunktet. Rør, kok risen i ca 10 minutter.

5. Når hele melken er kokt inn og massen har blitt tykkere, heller du i en liter ekstra lett melk.

6. Kok deretter opp igjen. Rør rundt hele tiden.

7. Så snart gryta koker, ta den av. Sett et lokk på og pakk det inn i et håndkle. Pakk deretter gryta godt under dynen.

8. Da lar du bare gryten stå i noen timer – dog ikke mere enn 3 timer. Etter det er grøten klar til å serveres.