Seks matvarer du aldri bør fryse

05/09/2024 21:57

Yvonne

Mat
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er ikke alle matvarer som har godt av en tur i fryseren. Noen mister både smak og konsistens, og noen matvarer kan ende opp med å gi deg unødvendig rengjøring. Få tipsene her.

Fryseren kan være din beste venn. Den er perfekt til å oppbevare matrester og ekstra mat innkjøpt på tilbud. Og med stigende matvarepriser og et økt fokus på å stoppe matsvinn, har mange stor glede av en fryser.

De fleste matvarer kan fryses og tar ingen skade av en tur på frost. Tvert imot kan det være en fordel å for eksempel fryse frukt og bær plukket i sesong, og spare det til du skal bruke det senere på året.

Men det finnes noen unntak. Det danske magasinet Femina har laget en liste på seks ting du aldri bør fryse.

1 Ferske egg
Du bør ikke fryse hele egg fordi væsken i egget utvider seg under frysing. Det kan føre til at skallet sprekker, og du står tilbake med egg i hele fryseren og en masse ekstra rengjøring. I stedet kan du vurdere å vispe sammen egg som holder på å bli for gamle og fryse dem i en boks. Så er de klare og perfekte til hvis du vil steke deg en omelett på et senere tidspunkt.

2 Agurk
Agurk har høyt innhold av vann. Selv om den neppe eksploderer på samme måte som egget, vil en tur i fryseren ødelegge konsistensen og gi den en vannaktig smak når den tines igjen. Det samme gjelder for eksempel isbergsalat. Som en tommelfingerregel kan man si at matvarer med høyt vanninnhold ikke bør fryses.

3 Majones
Majones består av olje og eggeplommer, som vil krystallisere når den fryses. Derfor skiller majonesen seg når den tines igjen. Det samme vil nok gjelde blant annet bearnaise, men med litt tålmodighet kan den reddes ved oppvarming hvis du er heldig.

4 Yoghurt, rømme og lignende syrnede melkeprodukter
Yoghurt og andre syrnede melkeprodukter egner seg ikke til frysing, da den blir kornete og skiller seg når den tines. Anbefalingen gjelder først og fremst hvis du skal spise eller drikke matvarene direkte. Hvis du derimot skal bruke fløten i en saus eller rømmen i baking, kan også separerte produkter fint fryses. Vanlig melk kan for eksempel fint tåle en tur i fryseren, men pass på at melkekartongen ikke er helt full, fordi melken utvider seg og du kan risikere å få melk i hele fryseren.

5 Kokt pasta
Spørsmålet om du skal fryse kokt pasta er litt av en gråsone, og mange gjør det nok uten å tenke nærmere over det. Man kan imidlertid ikke være sikker på om pastaen er spiselig når den tiner igjen. Det kan bli ganske vannaktig. Fersk, ukokt pasta er derimot ikke noe problem å kaste i fryseren.

6 Poteter
Det anbefales ikke å fryse poteter, da smaken endres og konsistensen blir vannaktig fordi stivelsen i potetene endres. Imidlertid kan du enkelt fryse potetmos, spesielt hvis du legger til en ekstra smørklatt når den varmes opp igjen.