Kakao er et naturprodukt som krever mye hardt arbeid for småbønder i Ghana, Nicaragua, Peru og Elfenbenskysten som lever i fattigdom.
Langvarig tørke, kraftig regn, flom og soppvirus har begrenset høstingen, redusert tilgangen og gjort situasjonen enda vanskeligere for bøndene. Ved utgangen av 2023 var omtrent "20 % av kakaotrærne i Elfenbenskysten" infisert med hovne skuddvirus, ifølge Tropical Research Services.
Det har ført til at kakao-prisen har steget betydelig.
Siden starten av 2024 har kakaokostnaden doblet seg fra nivåene i andre halvdel av 2022, noe som forårsaker en kjedereaksjon i hele sjokoladeindustrien og påvirker forbrukere over hele verden.
Prisene forblir høye
Kakaoprisene har nådd rekordhøye nivåer i 2024 på grunn av flere faktorer, og det er lite sannsynlig at prisene vil falle betydelig med det første.
De høye prisene skyldes hovedsakelig alvorlige forsyningsproblemer, spesielt på grunn av dårlige værforhold i store kakaoproduserende land som Elfenbenskysten og Ghana. Disse landene har opplevd mindre nedbør enn normalt og problemer med avlingssykdommer, noe som har ført til et betydelig underskudd i den globale kakaoproduksjonen.
Analytikere forventer at kakaoprisene vil forbli høye gjennom resten av 2024, hovedsakelig på grunn av de vedvarende forsyningsproblemene, men også på grunn av nye reguleringer fra EU for å forhindre avskogning.
Kostnadene overføres til kundene
Store sjokoladeselskaper som Hershey og Mondelez International har allerede overført disse økte kostnadene til kundene sine.
Som et resultat rapporterte Hershey et fall på 11,5 % i årsresultatet for fjerde kvartal 2023 og kunngjorde en reduksjon på 5 % i arbeidsstyrken. Barry Callebaut, verdens største sjokoladeprodusent, føler også presset og planlegger å si opp 2500 ansatte, som utgjør 18 % av arbeidsstyrken.
Er glade for prisstigningen
Nå har sjokolade-kjeden Ritter Sport kommet med en rapport hvor de offentliggjør sine prinsipper for samarbeidet med kakaobønnene. Den tyske sjokoladeprodusenten ønsker å skape åpenhet i sjokoladeindustriens leverandørkjeder, stabilisere de økonomiske og sosiale forholdene for bøndene og unngå ulovlig barnearbeid og unødvendig avskoging.
Derfor er de faktisk glade for at prisene har gått opp. Ritter Sport mener nemlig at kakaoprisene endelig har nådd en naturlig og rettferdig prisklasse.
"Fortsetter vi å presse prisene ned eller unngår råvarer, vil den økonomiske og sosiale situasjonen for bønder i Afrika bare bli verre", sier Malte Dammann fra Ritter Sport og fortsetter.
"Det er logisk og rettferdig at prisene på kakao stiger og forblir der de er. Det er på tide at vi som produsenter og forbrukere gir tilbake til naturen, tar vare på hverandre og tar konsekvensene av globale klimaendringer."