Slik lager du de perfekte asparges

18/05/2024 13:00

Emma

MAT
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Nå deler kokken de beste tipsene.

Kokken viser hvordan du unngår overkokt asparges og får den perfekte konsistensen.

Aspargesen skal nemlig være al dente. Ikke for myk, og ikke for hard – men sprø og deilig uten å være underkokt.

Det skriver VG.

Å få til det kan derimot være lettere sagt enn gjort.

Kokk Jan-Erik Hauge deler derfor steg for steg, og forklarer hvordan aspargesen blir helt perfekte.

Slik tilbereder du asparges

Grønn asparges:

Først og fremst er det en myte at man alltid skal skrelle asparges. De små, tynne variantene, er ifølge Hauge nydelige å smørkoke og spise med skallet på.

I sesongen kan du finne gode, litt tykkere asparges. Disse må skrelles.

– Velg en asparges i bunten og kutt av den nederste delen på et naturlig punkt. Så skjærer du de andre på samme punkt, slik at alle aspargesene blir like. Ta så ca. en tommel under «hodet», og begynn å skrelle derfra, forklarer Hauge.

En tommelfingerregel til hvor den skal kuttes er der hvor den naturlig knekker.

Grunnen til at man skreller tykkere asparges, er for å få bort trevlene. Det som har vært under jorden, kan være ubehagelig å spise.

Etter skrelling, er aspargesen klar til å kokes.

– Salt vannet. Bruk en liten spiseskje per liter vann. Når det koker, legger du i aspargesen. Det er viktig at det ikke blir for mye grønnsaker i gryten, så bruk godt med vann. Ikke kok den for lenge! Kanskje rundt to minutter, sier Hauge.

Hvit asparges:

Når det kommer til hvit asparges, er det to ting man må tenke på.

– Den hvite har enda tykkere trevler enn den grønne, så her må hele stilken skrelles.

Ettersom den er mer bitter på smak, anbefaler Hauge å tilsette smak i kokevannet.

– Det kan være lurt å ha litt sukker eller sitronskall i. Den kan fort prikke litt hvis ikke, og det er kjedelig på tungen.