Brød trenger neppe en introduksjon, fordi det er en matvare de aller fleste har et forhold til. Men, hva er grunnen til at det akkurat er sandwich som løftes frem nå?
"Sandwich ble spådd til å virkelig trende i 2024, og i sosiale medier har det tatt helt av. Så her er det helt klart en stor interesse", forteller Anette Fjelleng Hansen, matfaglig rådgiver og kokk i Matprat.
Kampanjen skal få forbrukerne til å glemme alt om autopilot og kjedelige brødskiver.
I butikken finner du brød som passer til enhver smak og anledning. Fjelleng Hansen håper kampanjen bidrar til at flere prøver nye brød de kanskje ikke har smakt før, og samtidig lærer noen brødtriks de kan dra nytte av i hverdagen og helgene.
"Jeg håper effekten av denne satsningen er at vi bidrar til inspirasjon og løsninger for folk i hverdagen. Et par av sandwichene vi har laget er nyttige å ha på repertoaret når du har lyst på en kjapp middag eller påfyll etter trening", sier hun.
I forbindelse med kampanjen har opplysningskontoret lansert noen oppsskrifter som løfter sandwichen til nye høyder.
"Vi håper flere prøver seg på en sandwich, og finner frem til nye spennende smaker gjennom sandwichene vi har laget oppskrifter på. I tillegg har vi noe for enhver anledning, enten du får venner på besøk, eller ungen skriker etter mat og du trenger noe fristende og næringsrikt på bordet raskt."
Her tipsene for å ta sandwichen til nye høyder
Rist brødet – Sprø skorpe gir en nydelig kontrast til saftig fyll. Bruk en brødrister, toastjern, stekepanne eller airfryer.
Legg lag for lag – Tenk tekstur og kombiner sprø ingredienser som crunchy salatblader eller bacon sammen med noe kremete eller mykt.
Kreativ skjæring – Skjær brødet på nye måter, for eksempel på langs for en ekstra stor sandwich eller delesandwich, eller skjær en real tykk blings.
Siste finish – Dander med for eksempel friske urter, vårløk, gressløk, eller chiliflak. Dette gir sandwichen din et skikkelig visuelt løft

Foto: Matprat.no
Biffsandwich med karamellisert løk
Biff på brød! En skikkelig digg sandwich med smørsaus og masse smelta ost. Her får du sødme fra stekt løk og parika og masse smak fra hvitløk, chili og sennep. Varier gjerne med ulike typer biff - dette blir uansett en hit!
Slik gjør du
1. Skjær brød i skiver på langsiden av brødet. Bruker du helt ferskt brød kan du starte med å steke skivene lett i ovnen på 200 °C i 4-5 minutter for å danne en stekeskorpe.
2. Smelt smør i en kjele på medium varme. La det skumme litt, uten at det brunes.
3. Finhakk chili og hvitløk og ha i smøret sammen med paprikapulver og sennep. Rør det inn i smøret.
4. Varm en stekepanne med smør og olje. Krydre biffene med salt og pepper, og brun dem på sterk varme i ca. 1 minutt på hver side. Løft kjøttet over på en fjøl. La hvile i minst 5 minutter, før du skjærer det i tynne skiver.
5. Skjær løk og paprika i tynne skiver.
6. Ha løk i panna, og stek til den er lett karamellisert. Tilsett paprika mot slutten, og stek til den er myk.
7. Legg brødskiver i en ildfastform. Fordel halvparten av smørsausen på skivene, og legg på stekt løk og paprika. Topp med ost og skiver av biff. Avslutt med enda mer ost, før du leggerpå lokket. Fordel resten av smørsausen og topp med enda mer ost.
8. Stek på 220℃ i 10-12 minutter, til osten er smeltet og gyllen.
9.Skjær i skiver, og server på fjøl!

Foto: Matprat.no
Sandwich med Cottage Cheese og kylling
Grov og sprø sandwich med cottage cheese, egg og kylling - ferdig på 10 minutter! Enten du vil ha det kjapt og enkelt etter trening, eller en mettende og næringsrik lunsj. Toppet med chiliflakes og honning for ekstra mye smak.
Slik gjør du:
1. Kok egg i 8-9 minutter, og avkjøl helt.
2. Skjær brød i tynne skiver på langsiden av brødet. Ha smør på begge sider. Stek i et varmt jern, eller i en varm stekepanne, til skivene er gylne og sprø.
3. Skrell og kutt egg i en eggedeler, først på kortsiden og deretter langsiden. Ha i en skål, og bland inn cottage cheese. Smak til med salt og pepper.
4. Skjær agurk i tynne skiver. Vask salat.
5. Sett sammen sandwichen. Legg salat i bunn, og topp med skiver av kyllingfilet, eggesalat, honning og chiliflakes. Ha på agurk og spirer.
Sett på lokket, og del i to. Pakk gjerne inn i sandwichpapir om du skal ha den med deg i matpakka.
Disse oppskriftene er fra Matprat. Vil du teste flere sandwich-klassikere? Sjekk ut Matprats beste sandwicher!
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!