Smaker smoothies "for sunt"?

15/04/2025 11:01

Hanne

MAT
foto: Shutterstock
Sunne smoothies kan være en tilvenningssak - her får du tipsene!

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Når det kommer til mat, er det ofte de grønne ingrediensene som blir skjøvet til side, ignorert på tallerkenen og glemt. Ikke alle klarer å spise brokkoli – med mindre den er dekket av ost – og mange må ha rikelig med dressing for å nyte en salat. Likevel er bladgrønnsaker en viktig del av et sunt kosthold.

Ifølge Harvard Health bør vi spise fem porsjoner frukt og grønnsaker hver dag – og grønne grønnsaker teller med. Høres det mye ut? Da kan en grønn smoothie være en deilig og forfriskende måte å få i seg alt på, spesielt om sommeren.

For å gjøre smaken lettere å venne seg til, kan du starte med å bruke litt mer frukt enn grønnsaker – for eksempel 60 % frukt og 40 % grønt.

Målet bør etter hvert være en 50/50-fordeling mellom frukt og grønnsaker, men i starten kan det lille ekstra søte fra frukten hjelpe med å dempe den bitre smaken noen grønnsaker har. Det gjør det lettere å få i seg smoothien til frokost eller som mellommåltid.

Så, hvilke grønnsaker og frukter er best å begynne med?

Babyspinat er et godt førstevalg – den har mild smak og overdøver ikke smaksløkene dine. Den fungerer som en fin overgang før du prøver kraftigere grønnsaker som grønnkål, endivie, brokkoli og mangold. Bare husk å fjerne stilkene, spesielt på grønnkål – de er tykke og seige og kan være vanskelige å blende.

Tilsett litt væske i smoothien
Vil du justere balansen mot mer grønnsaker, for eksempel 60 % grønt og 40 % frukt? Da kan du prøve grønnsaker som avokado, agurk og squash – de gir en frisk og mild smak i smoothien. Du kan også legge til litt friske urter for ekstra smak. Litt mynte gir en kjølende, frisk smak, mens basilikum tilfører en søt og lett pepperaktig tone.

Uansett hvilke grønnsaker du velger, husk å tilsette omtrent én kopp væske – det kan være vann, usøtet mandelmelk eller til og med grønn te. Dette gjør det lettere for blenderen å gjøre jobben sin og gir smoothien en jevnere konsistens.

Ved å blande grønnsakene med naturlig søte frukter som eple, banan, bær eller sitrusfrukt, får du en søt og god smak – helt uten tilsatt sukker. For en enda bedre konsistens kan du bruke fryste frukter og grønnsaker. Det gir en tykkere, mer kremete smoothie, og du slipper å bruke yoghurt, melk eller andre meieriprodukter – perfekt hvis du vil spare kalorier eller holde måltidene melkefrie.

Etter hvert som du blir vant til smaken og smoothien går fra å være et tiltak til å bli en vane, kan du gradvis øke mengden grønnsaker til du når målet: 50/50 fordeling mellom frukt og grønt.

Tipsene er hentet fra Tasting Table.

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!

Læs også:

Fem mobiltelefoner som er verdt en formue Har du fortsatt gamle mobiltelefoner liggende hjemme? Blant dem kan det være et ekte samleobjekt, som er verdt mye penger.
Hvis du eier en telefon fra dette merket, bør du sannsynligvis se etter en ny EU vil forby merket på telefonnettet, og det kan bety at det er en veldig god idé for deg å se etter en ny telefon.