Skyller du eplene under springen før du spiser dem?
Mange av oss har gjort det til en vane å skylle frukt og grønnsaker under rennende vann, og tro at det effektivt fjerner skitt og plantevernmidler.
Men det viser seg at denne velmenende rutinen ikke er så effektiv som vi kanskje tror.
Ny forskning viser at det er en mye mer effektiv måte å rense epler på – og det er kanskje ikke det du forventer.
En studie publisert i Journal of Agricultural and Food Chemistry sammenlignet ulike metoder for rengjøring av epler og fant at en enkel blanding av natron og vann var betydelig mer effektiv enn å bare skylle dem under springen.
Forskerne testet epler behandlet med to vanlige plantevernmidler – ett mot insekter og ett mot sopp – og brukte tre forskjellige rensemetoder:
Skyll under rennende vann
Bløtlegg i en blanding av natron og vann
Bruke en blekeløsning (ofte brukt i næringsmiddelindustrien)
Resultatene var klare: bløtlegging av epler i en blanding av natron og vann i 15 minutter fjernet 96 % av insektmidlene og 80 % av soppmidlene.
Denne metoden overgikk både skylling under rennende vann og bruk av blekemiddel, som var betydelig mindre effektive til å fjerne forurensninger.
Lili He, en av forskerne, innrømmer at selv om metoden fungerer, er den kanskje ikke praktisk for alle i hverdagen. De fleste vil sannsynligvis ikke vente 15 minutter med å rense et eple.
Men hvis du har tid, tilbyr denne metoden en sunnere og mer grundig måte å redusere eksponeringen for skadelige kjemikalier.