Aluminiumsfolie– også kjent som sølvpapir – er svært praktisk til å pakke inn enkelte matvarer, men det er ikke alle typer mat som passer sammen med folien. Noen kan faktisk gjøre mer skade enn gavn.
Folien forurenser både miljøet og kan frigjøre aluminium i maten hvis du pakker den rundt en helt bestemt type matvare.
Derfor må du være ekstra oppmerksom når du pakker inn matrestene i folien.
Dette er meldingen fra Forbrukerrådet Tænks kjemiavdeling, som nå advarer mot bruken. Dette skjer fordi bruken kan være farlig over lengre tid.
Unngå syrlige matvarer
Det er best å ikke pakke sitroner og annen "syrlig" mat i aluminiumsfolie. Aluminiumsfolie kan slippe aluminium ut i maten når den kommer i kontakt med syrlige matvarer.
Syrlig mat er for eksempel sitroner, syltede rødbeter, agurksalat. Dette er imidlertid ikke de eneste matvarene som ikke bør pakkes inn i aluminiumfolie.
Salt er også uheldig
Salt mat kan også bidra til at aluminium frogjøres og havner i maten, mener det danske Forbrukerrådet.
"Svært salt mat - for eksempel saltsild - kan i likhet med syrlig mat også løse opp aluminium. Aluminium kan risikere å vandre inn i maten din hvis den løses opp av syre eller salt," skriver Forbrugerrådet Tænk.
Aluminium er uheldig
Aluminium fra sølvpapir-folien kan være et problem for helsen din hvis det samler seg i kroppen over lengre tid. Dette kan blant annet påvirke:
Hjernen
Nervesystemet
Fruktbarheten
Bruk andre alternativer
Selv om det ikke er sesong akkurat nå, anbefales det at du finner alternativer til aluminiumsfolie før neste gang du fyrer opp grillen.
"Du kan for eksempel bruke aluminiumsfolie eller aluminiumsbrett til grilling. Men det er en risiko for at det kan slippe aluminium ut i maten. Spesielt hvis maten er veldig salt eller syrlig," skriver Forbrugerrådet Tænk - og fortsetter:
"Velg gjerne alternativer som brett i rustfritt stål. Bruker du aluminiumsfolie, vent for eksempel med å smaksette med sitron til fisken er pakket opp".