I desember i fjor viste en undersøkelse fra Folkehelseinstituttet at 72 prosent av videregåendeelever drikker energidrikk jevnlig. Samtidig slår flere forskere alarm etter at det er oppdaget en rekke bivirkninger fra drikken.
Forskere fra Senter for translasjonsforskning i folkehelse ved Newcastle og Teesside University har sett på data fra 57 studier, med mer enn 1,2 millioner barn og unge fra 21 forskjellige land.
Skadelig for mental og fysisk helse
Oppsummeringen viser sammenheng mellom hyppig bruk av energidrikk og mentale utfordringer som angst, stress og depresjon, skriver NTB.
I en studie publisert i Public Health-tidsskriftet fant forskerne at energidrikkforbruk var mer vanlig blant gutter enn jenter, og var også assosiert med økt risikoatferd som rusmiddelbruk, vold og usikker sex.
Det kobler også inntak av drinkene med økt risiko for dårlige akademiske prestasjoner, søvnproblemer og usunne kostholdsvaner.
"Bevisene er klare for at energidrikker er skadelige for den mentale og fysiske helsen til barn og unge, samt deres oppførsel og utdanning. Vi må iverksette tiltak nå for å beskytte dem mot disse risikoene", sier hovedforfatteren bak studien, Professor Lake, professor i folkehelseernæring fra Fuse, Center for Translational Research in Public Health ved Teesside University, til tidsskriftet.
Lang liste med bivirkninger
"Det er ganske tydelig. Blant 57 studier fant de ingen positive virkninger av energidrikk, bortsett fra at noen iranske svømmere hadde økt prestasjon", sier professor i klinisk ernæring ved UiB, Jutta Dierkes, til TV 2.
Hun vil fraråde alle, og særlig unge, å innta energidrikk.
Folkehelsa har samlet denne listen over birvirkinger fra energidrikker:
- Økt hjerterytme/puls og pustefrekvens
- Økt utskillelse av salter og vann i nyrene
- Forhøyet blodtrykk
- Uro, angst og atferdsforstyrrelser
- Innsovningsvansker og søvnforstyrrelser
- Abstinenssymptomer som hodepine, angst, irritabilitet og tretthet
Forbud kommer
Allerede for halvannet år siden ble politikerne på Stortinget enige om et forbud mot salg av energidrikk til barn og unge under 16 år. Loven er dog fortsatt ikke kommet på plass.
Stortinget har også vedtatt et forbud mot markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn, som også omfatter energidrikker. Heller ikke denne loven har trådt i kraft, og den er nå ute på høring.