Bøker bannlyst fra skoler - kommer til Norge

21/08/2024 09:00

Yvonne

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
For første gang har en amerikansk delstat bannlyst så mange som 13 bøker. En av dem gjør spesielt inntrykk, og nå kommer forfatteren til Norge.

Deltstaten Utah i USA har denne måneden forbudt 13 bøker av kjente forfattere fra skolebiblioteker og klasseværelser. Bøkene ble bannlyst som følge av en ny lov som trådte i kraft 1. juli i år. Flere andre delstater, blant dem Tennessee, Idaho o South Carolina har også meldt ut at de kommer til å forby flere bøker, melder The Guardian og The New York Times, men det er ennå ikke kjent hvilke bøker det er snakk om.

I Utah, derimot, er listen klar, og på den gjemmer det seg bøker fra flere kjente forfattere som Margaret Atwood, Judy Blume, Rupi Kaur og Sarah J. Maas.

Det er særlig bannlysningen av en bok skrevet av forfatteren Margaret Atwood som skaper oppsikt. Atwood er kjent for å skrive dystopiske historier, og står blant annet bak boka A Handmaid´s Tale som beskriver et totalitært samfunn hvor religiøse fundamentalister holder fruktbare kvinner som slaver.

Handmaid’s Tale er ikke fjernet fra skolebibliotekene, men boka hennes Oryx and Crake, en dystopisk roman om et samfunn som rammes av miljøkatastrofe, er nå forbudt.

Kommer til Norge
I oktober kommer Atwood til Norge for å snakke om sitt forfatterskap på et større arrangement på Operaens hovedscene i Oslo, opplyser Litteraturhuset.

Atwoods bøker er oversatt til nesten 50 språk og har solgt flere titalls millioner eksemplarer verden over. Flere av bøkene er blitt adaptert til TV og film, fremført som opera, og har satt politisk agenda.

"Jeg gleder meg enormt til å komme tilbake til Norge og møte både gamle og nye lesere, og det flotte laget mitt hos Aschehoug", sier Margaret Atwood.


Dystopiske fremtidsfortellinger
Atwood er særlig kjent for sine nærmest profetiske fremtidsfortellinger, der hun blant annet har skildret pandemi, klimakollaps og totalitære samfunn.

– Atwood er en sjeldent skarp politisk tenker, og hennes feministiske engasjement er av stor betydning i en tid der kvinners rettigheter er truet. Hele verden så den prisbelønte TV-serien The Handmaid's Tale, og særlig for yngre seere var det introduksjonen til et av vår tids viktigste forfatterskap, sier Mads Nygaard, forlegger og konsernsjef i Aschehoug forlag.

Foto: Litteraturhuset / Luis Mora

Første gang
Dette er første gang en amerikansk delstat har forbudt en liste med bøker over hele delstaten, ifølge Jonathan Friedman i PEN America.

Ifølge retningslinjene må bøkene destrueres; de kan altså ikke selges eller redistribueres.

Kasey Meehan, direktør for «Frihet til å lese»-programmet hos amerikanske PEN, uttaler til The Guardian at loven sender et signal om at enkelte bøker er for farlige.

"Det er en mørk dag for lese- og ytringsfrihet i Utah. Listen over forbudte bøker vil innføre et dystopisk sensurregime i offentlige skoler, og mange ganger gå imot lokale preferanser. Å la noen få skoledistrikter ta avgjørelser for hele delstaten er antidemokratisk", sier hun.

Konservatisme
"Det er et uttrykk for at konservative og religiøse krefter i visse deler av USA har en enormt stor makt, også over hvilke bøker som skal være på bibliotekene," sier Henrik Jochumsen, lektor ved institutt for kommunikasjon og forsker i biblioteksutvikling nasjonalt og internasjonalt til Politiken.

"Det vi ser i USA, er et resultat av den store polariseringen som preger landet i disse årene."

Over hele USA har konservative krefter de siste årene presset på for å forby bøker. Tiltakene startet i Florida og Texas, og har deretter spredt seg til hele landet. Fra juli 2021 til juni 2023 ble det registrert 5.894 tilfeller av bokforbud i 41 delstater og 247 offentlige institusjoner, ifølge PEN America, en ideell organisasjon som jobber for å beskytte ytringsfriheten for journalister og forfattere i USA.