Den olympiske komité reagerer på fair play-skandale: Dommer utestengt

02/08/2024 22:36

Christina Amundsen

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Komiteen reagerte raskt etter at et kontroversielt bilde dukket opp.

Det er lett å glemme at selv om Paris er vertsby for OL i år, er det én idrett som ikke ligger i Frankrike i det hele tatt.

12 tidssoner og nesten 16.000 kilometer unna «kjærlighetens by» kjemper de kvalifiserte surferne om OL-gullet. Konkurransen finner sted på Tahiti, Fransk Polynesia, på en av verdens mest beryktede bølger, Teahupo'o.

Men nå har en bølge av kontroverser rammet OL.

Den australske dommeren Ben Lowe har fått bølgene til å slå høyere enn han sannsynligvis forventet da et bilde av ham sammen med den australske surferen Ethan Ewing og trener Bede Durbidge under OL dukket opp på Instagram.

Bildet, som viste de tre surfeelskerne i Queensland sammen, var tilsynelatende mer enn bare et uskyldig øyeblikk fanget på kamera: Det resulterte i at Lowe nå ble fjernet fra sin rolle i OL.

Det skriver The Guardian .

Bildet hadde bildeteksten «Disse 3 Straddie-guttene gjør sitt ved OL», og det fanget raskt opp på Internett, noe som førte til et svar fra The International Surfing Association (ISA) og den olympiske komité.

I følge ISA-reglene er det upassende for en dommer å ha sosial interaksjon med utøvere og deres lag, og Lowe har derfor blitt fjernet fra dommerpanelet, for å opprettholde integriteten til konkurransen.

Beslutningen ble tatt for å sikre rettferdighet og for å overholde ISAs etiske retningslinjer samt IOCs etiske retningslinjer.

Anklaget for å holde motstanderne nede

Lowe har en historie med å forårsake kontrovers, spesielt blant brasilianske surfefans.

Kritikere fra Brasil har tidligere anklaget ham for partiskhet mot surfestjernen deres, den tredobbelte verdensmesteren Gabriel Medina, noe som bare har gitt ytterligere bensin til debatten om dommernes upartiskhet.

I mellomtiden fortsetter den olympiske surfekonkurransen på Tahiti, hvor australske Tyler Wright nettopp har sikret seg en plass i kvartfinalen, for så å bli slått ut av den amerikanske surferen Caroline Marks. Samtidig har Ethan Ewing blitt slått ut av landsmannen Jack Robinson i kvartfinalen.