Det som ser ut som norske nettbutikker, er ikke nødvendigvis det: Slik unngår du å bli lurt

24/11/2024 13:01

Yvonne

NYHETER
Hvis du ikke er ekstra årvåken når du handler på nett, risikerer du å bli lurt trill rundt.

Black Friday er årets største handledag, og millioner av nordmenn klikker seg inn på nettet for å sikre seg gode tilbud. Men midt i jakten på rabatter er det mange som blir lurt av det de tror er norske nettbutikker, som i realiteten drives fra utlandet. Dette kan føre til både skuffelser og uforutsette kostnader.

Flere utenlandske nettbutikker markedsfører seg som norske ved å bruke norske domener eller ved å skrive på norsk. Dette gir inntrykk av trygghet og lokalkunnskap, men når varene først bestilles, kommer overraskelsene.

Plutselig dukker det opp ekstra fraktkostnader, tollgebyrer eller forsinkelser fordi varene sendes fra utlandet. Noen opplever også dårlig kundeservice eller problemer med å returnere varer.

Ifølge Forbrukerrådet er dette en kjent utfordring:

"Mange blir lurt fordi nettbutikker fremstår som norske, men i virkeligheten er de basert i utlandet. Det kan gjøre det vanskeligere å håndheve norske rettigheter som angrerett eller reklamasjon," har direktør Inger Lise Blyverket sagt tidligere, blant annet i denne artikkelen i Kampanje.

Skjulte kostnader og problemer

Et vanlig problem er at prisen som oppgis i nettbutikken ikke inkluderer toll og moms. Når pakken ankommer Norge, blir kundene derfor sittende igjen med en langt høyere regning enn forventet. I tillegg kan retur av varer bli kostbart og tidkrevende, spesielt hvis butikken ikke tilbyr retur til Norge.

Kundene kan også oppleve at varer er av lavere kvalitet enn annonsert, eller at produktene ikke oppfyller kravene til sikkerhet eller garantier som gjelder i Norge.

Slik unngår du å bli lurt

For å sikre at du handler i en norsk butikk, bør du alltid sjekke om nettbutikken har norsk organisasjonsnummer. Dette kan enkelt finnes på butikkens nettsider eller i Brønnøysundregisteret. Vær også oppmerksom på kontaktinformasjon – mangler norsk adresse eller telefonnummer, er det sannsynligvis snakk om en utenlandsk aktør.

Et annet godt tips er å undersøke betingelsene for frakt og retur. Norske nettbutikker skal oppgi priser inkludert moms, og returbetingelser skal være i tråd med norsk forbrukerlovgivning.

Vær bevisst i jakten på tilbud

Black Friday skal være en tid for gode kjøp, men det er viktig å være oppmerksom og kritisk. Gjør litt research før du trykker "kjøp", og ikke la deg lokke av rabatter som virker for gode til å være sanne. Med litt ekstra innsats kan du unngå fellene – og få en tryggere handleopplevelse.

Sjekkliste før du handler på nett:

  • Ikke la deg lure av norsk tekst, logoer med norske flagg eller norsk-ett-eller-annet i webadressen. Mange aktører oversetter med automatiske oversettere, og bruker bevisst «norske» elementer for å lure deg.

  • Finner du ingen kontaktinformasjon annet enn et kontaktskjema, bør du være skeptisk. Se etter en norsk adresse og et organisasjonsnummer.

  • Har du hørt om butikken før? Hvis ikke – vær ekstra på vakt. Spør gjerne venner og bekjente, og sjekk brukeranmeldelser på nett.

  • Ta også en nøye titt på produktbeskrivelsen, bildeteksten og eventuelle brukeranmeldelser på siden. Dersom tekstene ser ut som om de er direkte oversatt fra engelsk og er full av feil, er sjansen stor for at ordren du er i ferd med å bestille prosesseres og sendes fra det store utland.

Læs også:

Fem mobiltelefoner som er verdt en formue Har du fortsatt gamle mobiltelefoner liggende hjemme? Blant dem kan det være et ekte samleobjekt, som er verdt mye penger.