Dramatisk værvarsel: Kan treffe Norge

20/08/2024 10:00

Sofie

Nyheter
Sjangerfoto: Shutterstock
Uværet nærmer seg.

Over helgen ble titusener av Bermudas innbyggere rammet av strømbrudd, etter å ha blitt utsatt for kraftig vind og regn fra stormen Ernesto.

Nå er denne stormen på vei over Atlanterhavet, med retning mot Skottland. Når stormen har krysset Atlanteren, ser det ut til at restene kan nå Norge.

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Sigrid Auganæs, forklarer at restene av fuktigheten fra stormen sannsynligvis vil smelte sammen med en front som allerede er på vei mot Vestlandet.

Dette kan føre til betydelige mengder nedbør i området, spesielt onsdag og torsdag denne uken. På torsdag kan det enkelte steder på Vestlandet komme opp mot 70 millimeter nedbør i løpet av et døgn. Det skriver Dagbladet.

Da Ernesto traff Bermuda tidlig lørdag morgen, var vindhastigheten oppe i hele 61 meter per sekund. Etter å ha beveget seg videre ut i Atlanterhavet, forventes vinden å avta, og uværet vil bli nedgradert til en tropisk syklon.

For å krysse Atlanteren må stormen bevege seg nordover, noe som fører til at den kategoriseres som en subtropisk syklon, på grunn av kaldere havtemperaturer som virker svekkende på stormen, forklarer Auganæs.

- Så har vi sett tidligere, at slike rester kan føre til mye nedbør om de tar en gunstig bane, men det ser det ikke ut som de gjør denne gang.

Meteorologisk institutt har foreløpig ikke utstedt noen farevarsler i forbindelse med dette uværet. Auganæs presiserer at instituttet følger nøye med på utviklingen, men foreløpig ser det ut som restene av stormen vil miste styrken før de når Norge. Dette betyr at det sannsynligvis ikke vil bli nødvendig å utstede farevarsler for regn her i landet.

I Skottland er imidlertid situasjonen en annen. Britiske Met Office har allerede utstedt et gult farevarsel for regn langs vestkysten onsdag og torsdag. I dette området kan det ventes opptil 100 millimeter nedbør i løpet av 24 timer.