Enkle tips: Slik redder du maten under strømbrudd

09/01/2024 08:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Her er noen løsninger for å redde maten under strømbrudd.

Når strømmen går, er det enkle grep du kan ta for å bevare maten din. En smart metode er å benytte en frossen biff som et effektivt kjøleelement.

Anette Fjelleng Hansen, kokk og matfaglig rådgiver i MatPrat har ytterligere anbefalinger for å ivareta maten i kjøleskapet og fryseren under strømbrudd:

Det skriver NTB.

Innfør kjøleelementer:

Hvis det har gått en stund siden strømbruddet og du er usikker på om kjøleskapet opprettholder en temperatur under 4 grader, kan du plassere kjøleelementer fra fryseren, eller for eksempel et stort stykke frossent kjøtt, for å opprettholde en lavere temperatur.

Store kjøttstykker tar lengre tid å tine, og forhåpentligvis vil strømmen være tilbake før søndagsbiffen er tint.

Forbered enkelte matvarer først:

Visse matvarer holder seg godt selv om temperaturen stiger litt over 4 grader (frukt, grønnsaker, syltetøy og enkelte pålegg).

Vær imidlertid forsiktig med lett bedervelige matvarer som kyllingfilet og fisk. For å unngå å kaste dem, er det lurt å tilberede og spise dem ved hjelp av primus eller grill, som kan brukes innendørs i godt ventilerte rom.

Benytt terrassen:

Hvis strømmen forblir borte over lengre tid, og du vet at temperaturen i kjøleskapet er over 4 grader, bør du lagre matvarene i en kjølig kjeller eller ute på terrassen når temperaturen er lavere der.

Avispapir rundt fryste matvarer:

For fryseren gjelder det samme som for kjøleskapet. Fryseren beholder kulden i lang tid, så lenge den forblir lukket. Fryste matvarer holder også godt på kulden hvis de pakkes inn i avispapir. Dette krever imidlertid en vurdering basert på fryserens størrelse og mengden mat.

Bruk sansene:

Stol på sansene dine - se, lukt og smak på matvarer hvis du er usikker. Med lett bedervelige matvarer og lagrede rester i kjøleskapet er det bedre å være på den sikre siden og avstå fra å spise dem.

Pass på lekkasjer:

Vær oppmerksom på at enkelte frysere (og muligens noen kjøleskap) kan avgi vann i beholdere bak. Hold et øye med dette for å unngå lekkasjer.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.