Når strømmen går, er det enkle grep du kan ta for å bevare maten din. En smart metode er å benytte en frossen biff som et effektivt kjøleelement.
Anette Fjelleng Hansen, kokk og matfaglig rådgiver i MatPrat har ytterligere anbefalinger for å ivareta maten i kjøleskapet og fryseren under strømbrudd:
Det skriver NTB.
Innfør kjøleelementer:
Hvis det har gått en stund siden strømbruddet og du er usikker på om kjøleskapet opprettholder en temperatur under 4 grader, kan du plassere kjøleelementer fra fryseren, eller for eksempel et stort stykke frossent kjøtt, for å opprettholde en lavere temperatur.
Store kjøttstykker tar lengre tid å tine, og forhåpentligvis vil strømmen være tilbake før søndagsbiffen er tint.
Forbered enkelte matvarer først:
Visse matvarer holder seg godt selv om temperaturen stiger litt over 4 grader (frukt, grønnsaker, syltetøy og enkelte pålegg).
Vær imidlertid forsiktig med lett bedervelige matvarer som kyllingfilet og fisk. For å unngå å kaste dem, er det lurt å tilberede og spise dem ved hjelp av primus eller grill, som kan brukes innendørs i godt ventilerte rom.
Benytt terrassen:
Hvis strømmen forblir borte over lengre tid, og du vet at temperaturen i kjøleskapet er over 4 grader, bør du lagre matvarene i en kjølig kjeller eller ute på terrassen når temperaturen er lavere der.
Avispapir rundt fryste matvarer:
For fryseren gjelder det samme som for kjøleskapet. Fryseren beholder kulden i lang tid, så lenge den forblir lukket. Fryste matvarer holder også godt på kulden hvis de pakkes inn i avispapir. Dette krever imidlertid en vurdering basert på fryserens størrelse og mengden mat.
Bruk sansene:
Stol på sansene dine - se, lukt og smak på matvarer hvis du er usikker. Med lett bedervelige matvarer og lagrede rester i kjøleskapet er det bedre å være på den sikre siden og avstå fra å spise dem.
Pass på lekkasjer:
Vær oppmerksom på at enkelte frysere (og muligens noen kjøleskap) kan avgi vann i beholdere bak. Hold et øye med dette for å unngå lekkasjer.