FN advarer: Verden kan varmes opp med nesten 3 grader

09/08/2024 13:39

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Verden kan ende opp med å bli så mye som tre grader varmere i løpet av dette århundret.

Klimaforpliktelsene som land over hele verden har gjort, setter planeten på en katastrofal kurs. Det kan føre til at verden blir 2,9 grader varmere dette århundret.

Det er langt over grensene satt av det internasjonale samfunnet, advarer FN og oppfordrer G20 til å være mer ambisiøse.

Videreføringen av gjeldende politikk spår en temperaturøkning på 3 grader sammenlignet med førindustriell tid i løpet av dette århundret, ifølge FNs miljøprogram (UNEP) rapport om gapet mellom behov og utsikter for å redusere utslipp. Det skriver RTS, ifølge Senest.

Gjennomføringen av dagens klimaforpliktelser vil kun begrense økningen til 2,9 grader, tatt i betraktning deres ubetingede løfter for fremtiden – som ikke er betinget av ekstern støtte – ifølge dette dokumentet.

Dette tallet vil reduseres til 2,5 grader ved å inkludere deres betingede forpliktelser (f.eks. betinget av finansiering eller innsats fra andre land).

"Mye arbeid å gjøre"

Denne publikasjonen følger en annen FN-rapport publisert i midten av november i fjor, som konkluderte med at gjeldende forpliktelser fra land bare vil føre til en 2 % reduksjon i utslippene mellom 2019 og 2030, i stedet for 43 % , som anbefales for å begrense oppvarmingen til 1,5 %. grader.

"Vi har mye arbeid å gjøre fordi for øyeblikket er vi ikke i det hele tatt der vi burde være," sa Inger Andersen, UNEPs administrerende direktør.

"Gitt intensiteten av klimaeffektene vi allerede er vitne til, er ingen av disse to utfallene ønskelig," understreket hun, og refererte til området fra 2,5 til 2,9 grader.

Konsekvensene er allerede synlige

Disse nivåene av oppvarming er altfor høye til å håpe å begrense de mest brutale effektene av klimaendringene, som allerede manifesterer seg i form av ukontrollerbare branner, ødeleggende flom eller tørke som fratar befolkningen inntekt og mat.

Ifølge RTS er det nå en gjennomsnittlig oppvarming på 1,2 grader. Rapporten uttrykker også bekymring for en «akselerasjon» i antall nye klima-rekorder.

Konsentrasjonen av klimagasser slår rekorder

Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) har også kunngjort at konsentrasjonen av klimagasser som er ansvarlige for klimaendringer vil slå rekord i 2022.

Disse dystre utsiktene illustrerer også risikoen for å overskride målene i Paris-avtalen fra 2015, som tar sikte på å holde økningen i den globale gjennomsnittstemperaturen «godt under 2 grader» og fortsette arbeidet med å begrense den til 1,5 grader.

«I det mest optimistiske scenarioet er sannsynligheten for å begrense oppvarmingen til 1,5 grader bare 14 %», beregner UNEP.