Badevakter advarer badende: «Globalt er de den største årsaken til at mennesker dør i vann».

27/07/2024 05:00

Sofie

Nyheter
Sjangerfoto: Shutterstock
Sjangerfoto: Shutterstock
I helgen hadde badevakter over hele Danmark hendene fulle da badegjestene ble utfordret av vindens uforutsigbare innfall.

De kraftige vindkastene som kom fra både land og sjø gjorde det til en utfordrende oppgave å holde badegjestene trygge.

Det skriver BT. 

TrygFonden Kystlivredning advarer nå på det sterkeste om viktigheten av å forstå forskjellen på landvind og havvind før man kaster seg ut i de fristende bølgene. Med sommerens varme vær i helgen har strendene vært stappfulle, og dette har gitt livredderne travle dager.

– Vi ser inn i en periode med vind som kommer relativt kraftig for årstiden fra alle mulige kanter, og derfor må vi ha tilkalt vakt i hånden, sier Anders Myrhøj, kystlivreddersjef i TrygFonden Kystredning.

Fralandsvind, som blåser fra land og ut mot havet, kan raskt trekke badende langt bort fra kysten. Vind på land, derimot, bringer med seg store bølger og skaper farlige strømmer, kjent som rivehull, der folk kan bli fanget.

«Pålandsvind er der du opplever livet i vannet og større bølger. Dette øker strømmen i vannet, og du kan bli fanget i det - disse såkalte rip-hullene. Globalt er de den største årsaken til at mennesker dør i vann, legger Anders Myrhøj til.

I sommer er TrygFondens kystlivreddere til stede ved 34 strender og havnebad rundt om i landet.

Et eksempel på livreddernes innsats fant sted 21. juli ved Gudmindrup Strand på Nordsjælland. Her ble en gruppe ungdommer på padleboard reddet fra å drive lenger ut med fralandsvinden. Ungdommene var påvirket av alkohol. 

Så mens sommeren frister med sol og strand, husk å respektere naturkreftene og lytte til rådene fra badevaktene.

Læs også:

7 grunner til at noen fryser mere enn andre Det er ikke bare vinden og været. Det kan være noen helt spesielle grunner til at du fryser mer enn andre.
Dette lar hun ligge i skoene over natten – så blir skoene på magisk vis som nye En genial metode for å gjøre skoene så gode som nye igjen har nå sett dagens lys.