Forbered deg på høstferien: Pass på disse dagene for ekstra reisetid

25/09/2024 21:00

Sofie

Nyheter
Foto: Leif Eirik Skaue / Shutterstock.com
Foto: Leif Eirik Skaue / Shutterstock.com
Dette må du gjøre før høstferien starter.

Høstferien nærmer seg, og flere hundre tusen nordmenn har planer om å reise. Mange vil benytte seg av Avinors flyplasser, noe som vil føre til travle dager.

– Vårt viktigste råd er gode forberedelser og å senke skuldrene.

I løpet av de to neste ukene vil omtrent 2,2 millioner passasjerer reise gjennom Avinors største flyplasser, inkludert Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger lufthavn. Det melder Avinor i en pressemelding.

Tidsrommet for høstferien varierer avhengig av hvor man bor i landet, med noen som har fri i uke 40, mens andre starter ferien i uke 41.

De mest hektiske dagene å reise

Ifølge Thorgeir Landevaag, som er direktør for Norges fire største flyplasser, vil fredagene og søndagene i disse to ukene være de mest travle. Spesielt søndag 6. oktober vil være en toppdag, da begge ferieukene overlapper. På denne dagen forventes Oslo lufthavn alene å håndtere over 95.000 passasjerer.

Populære reisemål for høsten

Når det gjelder reisemål, er det spesielt London, København, Gran Canaria og Chania som frister nordmenn. I tillegg velger mange norske destinasjoner for sin høstferie.

- Det er mange som skal reise utenlands, og det er storbyferie og siste rest av sommer som peker seg ut som feriefavoritter. I tillegg starter sesongen i nord for ankommende nordlysturister. Den store andelen utenlandske reisende til Norge som skal på «coolcation» gjør at vår utfartsperiode blir lengre, og høstferien avløser sommersesongen dette året.

Flyplassene er klare for høsttrafikken

Landevaag forsikrer om at Avinor har tatt høyde for den store tilstrømmingen av reisende. Etter en sommer med høye trafikktall langt inn i september, er flyplassene godt rustet for de travle høstukene.

Sjekk bagasjereglene før du reiser

Med høstferien følger det også med spesialbagasje, da mange reisende har ulike planer. Noen reiser til varmere strøk, mens andre tar en golfrunde eller en fjelltur.

– Noen skal til syden, noen skal spille en siste golfrunde og andre skal på høstjakt eller fjelltur. Sjekk på forhånd hvor mye, og hva slags bagasje du har inkludert i billetten din, avslutter Landevagg.

Beregn ekstra tid på veiene

I tillegg til flytrafikken er det også ventet stor utfart på veiene. Landevaag oppfordrer alle til å sjekke trafikkmeldinger og togavganger, slik at man unngår forsinkelser og kommer tidsnok til flyplassen.

- Det er høstferieutfart også på veiene, så legg kø i beregningen, sjekk om det pågår veiarbeid og at togene går i rute slik at du ankommer flyplassen i tide. Da får du en langt bedre start på ferien din.

Høstferieukene i Norge

Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Agder, Nordland, Troms og Finnmark samt Svalbard har høstferie i uke 40. Resten av landet, inkludert Innlandet, Trøndelag, Vestlandet og Rogaland, har høstferie i uke 41.

Dette gir en god indikasjon på når det vil være mest trykk på flyplassene og veiene.