Frankrike rapporterer: "massivt angrep" på tognettet bare timer før OL-åpning

26/07/2024 13:06

Sofie

Nyheter
Foto: Yougoigo / Shutterstock.com
Betydelige forstyrrelser for TGV-trafikken på grunn av målrettet sabotasje.

Bare timer før åpningsseremonien til de olympiske leker i Paris ble det franske høyhastighetstog nettet angrepet flere steder rundt i byen.

Det franske jernbaneselskapet SNCF har meldt om brannattentater på flere av TGV-høyhastighetslinjene.

Disse angrepene resulterte i store transportforstyrrelser og berørte tusenvis av reisende på vei inn i byen for å overvære åpningsseremonien.

Ifølge Tagesschau er flere jernbaneforbindelser for øyeblikket kansellert, inkludert ruter til Stade de France, en av de olympiske arenaene.

Utbredt innvirkning

Kvelden før åpningen utførte ukjente gjerningsmenn ildspåsettelse på ulike anlegg i det franske høyhastighetstognettet.

Dette har forårsaket store forstyrrelser på rutene i Atlanterhavet, nord og øst, inkludert den viktige koblingen til Stade de France, der lekene finner sted.

Internasjonale jernbanetjenester til Belgia og Storbritannia er også berørt.

SNCF har startet reparasjonsarbeid, men advarer om at restriksjoner kan vare hele helgen. Selskapet snakket om "koordinerte ondsinnede handlinger" og oppfordret passasjerer til å utsette reisen og unngå togstasjonene.

En planlagt sabotasje sørøst i landet ble forhindret.

Politiske reaksjoner

Den franske transportministeren Patrice Vergriete fordømte sabotasjehandlingene på det sterkeste og uttalte på Plattform X at de kriminelle handlingene setter mange menneskers reiseplaner i fare.

Sportsminister Amélie Oudéa-Castéra uttrykte også sin forferdelse og understreket at et angrep på de olympiske leker også var et angrep på Frankrike.

Rikspolitiet har satt i gang etterforskning for å finne de ansvarlige.

Franske medier rapporterte om en stor brann på en travel veistrekning vest i landet, og forstyrret reiseplanene til mange franske familier som planla å reise på sommerferien.

Høye sikkerhetstiltak

Til tross for forstyrrelsene vil åpningsseremonien for de olympiske leker i Paris finne sted i kveld.

Rundt 300 000 tilskuere forventes å delta på seremonien langs Seinen, inkludert prominente gjester som Tysklands kansler Olaf Scholz og USAs førstedame Jill Biden.

Rundt 45.000 sikkerhetsstyrker er satt inn for å sikre arrangementet. Luftrommet rundt Paris blir stengt for kvelden, og gatene langs Seinen, der paraden finner sted, vil stort sett være stengt for biltrafikk.

Læs også:

7 grunner til at noen fryser mere enn andre Det er ikke bare vinden og været. Det kan være noen helt spesielle grunner til at du fryser mer enn andre.
Dette lar hun ligge i skoene over natten – så blir skoene på magisk vis som nye En genial metode for å gjøre skoene så gode som nye igjen har nå sett dagens lys.