Gatekunstner bryter tausheten etter kontroverser

14/08/2024 06:45

Yvonne

Nyheter
Foto: Emma Thomsen
Foto: Emma Thomsen
Etter å ha mottatt trusler for sitt seneste kunstverk, velger den populære gatekunstneren nå å bryte tausheten.

Den populære gatekunstneren Töddel har vakt internasjonalt raseri og harme med sitt seneste kunstverk. Verket "Death of the innocent" viser Anne Frank iført Palestina-skjerf, og reaksjonene har vært så kraftige at kunstneren nå har valgt å forlate sin anonyme tilværelse for å delta i debatten.

Malt over
Da motivet ble sprayet på Speakers Corner i Bergen - et hushjørne som er kjent for gatekunst med politiske budskap - ble det malt over av demonstranter med svart maling. Gatekunstneren Töddel har siden oppført samme motiv med andre variasjoner flere andre steder rundt i Norge.

Men beskyldninger om at han skulle være antisemitt førte til at han valgte å stå frem med fullt navn. Det var nettavisen Subjekt som først bragte nyheten.

"Grunnen til at jeg nå står frem er at det ble så mange trusler og nettroll som herjet, så da tenkte jeg at det var like greit å stå frem og forsvare meg", sier gatekunstneren som har det borgerlige navnet Roy Håvard Løseth.

50 år gammel sosionom
Løseth kommer fra Flekkefjord, og står bak rundt 45 verk rundt omkring i landet. Han forteller at han opprinnelig ikke hadde noen planer om å stå frem, og at reaksjonene påvirker ham.

"Det har tatt så aldeles voldsomt av. Det må jeg si. Jeg visste jeg tok hardt i da jeg valgte å bruke Anne Frank som motiv og gi henne palestinaskjerf, men dette hadde jeg ikke ventet, sier kunstneren til lokalavisen Lister24.

Løseth har dog ingen planer om å slutte å opptre som Töddel i gatebildet, men innrømmer at noe av magien muligvis forsvinner når folk vet at det er en 50 år gammel sosionom som står bak.