Gode nyheter til deg som fryser: Her er veden billigere enn i fjor

17/10/2024 21:00

Yvonne

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Disse forhandlerne selger ved billigere enn i fjor.

Mens de fleste ting blir dyrere og dyrere, kan vi glede deg med at det er en ting som faktisk har blitt billigere. Flere forhandlere selger ved billigere enn i fjor mens andre forhandlere holder samme pris som sist vinter. Det skriver VG som har gjort en pristest hos flere leverandører.

Avisen har også snakket med flere eksperter for å kunne slå fast om det lønner seg varme med strøm-kilder eller fyre med ved. Finn svaret lengre nede i artikkelen.

Gleder du deg til å fyre opp i ovnen eller peisen og sette deg til rette med en kopp kakao og en god bok? Da har vi gode nyheter til deg.

60 prosent av medlemmene i Norsk Ved Forum som består av rundt 3000 ved-produsenter, oppgir at de ikke har planer om å øke prisen denne sesongen. nesten resten, 38 prosent, sier at de vil øke prisen 8 prosent.

20 prosent billigere enn i fjor
"Etter flere år med urimelige prisøkninger fra leverandørene har vi nå lykkes forhandle ned prisene og kan dele prissenkningene med våre kunder, sier Norgessjef Niklas Hamberg i Byggmax til avisen.

Men det er ikke den eneste forhandleren hvor kundene kan finne billig ved.

VGs prissjekk viser for eksempel at hos OBS Bygg kan du få veden nesten 20 prosent billigere enn i fjor. Hos Byggmax er prisen 10 prosent lavere.

"Det stemmer at Obs bygg har fått bedre innkjøpsbetingelser og det har vi latt komme kundene, som er de som eier oss, til gode i form av lavere priser. De første sekkene med ved er allerede ute i butikk, og vi er godt rustet for vinteren om den skulle vise seg å bli kald", opplyser Harald Kristiansen, kommunikasjonsdirektør i Coop, til avisen.

Ullensaker Ved tar samme pris som i fjor, og hos Oslo Vedsentral koster en 40 liters sekk en tier mindre enn i fjor.

"Det kan tilskrives konkurransen i markedet. Det er flere aktører som kjemper om kundene i Oslo", sier Sveinung Skjesold, selger hos Oslo vedsentral.

Kaos når strømprisen stiger
I det siste har media rapportert om stigende strømpriser samtidig som den kalde sesongen setter inn.

Hos ved-produsenten Vedøra melder de om godt salg hvor de leverer flere tusen sekker hver uke.

"Vi er forberedt på at det blir helt kaos. Det gjør det alltid når det blir en økning i strømprisene samtidig som kulda kommer", forteller eier og daglig leder Kasper Haram.

Avisen har snakket med flere eksperter om det kan lønne seg økonomisk å fyre med ved i forhold til å varme ved hjelp av strøm. Det er stor forskjell på strøm-førende varmekilder, men ingen av dem slår varmepumpe når det handler om lønnsomhet. Det finnes dog tilfeller hvor ved er det mest kostnadseffektive alternativet.

De fleste beregningene viser at med vedpriser som er funnet i denne testen, vil det lønne seg å fyre med ved i stedet for strøm når strømprisen er over 2 kroner per kilowatt - inklusive nettleie og andre tillegg, oplyser Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Volue Insight.

"Vedfyringer er dessuten mye mer enn kun økonomi. Det er også beredskap med tanke på strømbrudd og ikke minst mye kos", poengterer fagsjef Øyvind Stranna Larsen i Norsk Ved Forum.

Læs også:

7 grunner til at noen fryser mere enn andre Det er ikke bare vinden og været. Det kan være noen helt spesielle grunner til at du fryser mer enn andre.
Dette lar hun ligge i skoene over natten – så blir skoene på magisk vis som nye En genial metode for å gjøre skoene så gode som nye igjen har nå sett dagens lys.