Har barnet ditt disse tegnene: Da bør de sjekke synet

21/08/2024 13:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Disse tegnene kan tyde på synsproblemer hos barn.

Når skoleåret starter, er det viktig at foreldre er oppmerksomme på barnets syn. Synet hos barn kan endre seg betydelig gjennom oppveksten, og derfor er det avgjørende å følge med på eventuelle synsproblemer.

En undersøkelse utført av Kantar for Optikerbransjen tidligere i år, viser at 71 prosent av foreldre med skolebarn har sørget for at minst ett av barna har gjennomgått en synsundersøkelse. Det skriver NTB i en pressemelding.

Etter at barnet har vært på fireårskontrollen på helsestasjonen, er det foreldrenes ansvar å følge opp barnets syn videre.

Oppfølging av barnets syn

Tina Alvær, daglig leder i Optikerbransjen, påpeker at det er positivt at mange foreldre tar med barna til optiker eller øyelege i løpet av oppveksten. Imidlertid kan dette fort bli glemt. Optikerbransjen, som organiserer 525 av landets optikerforretninger, opplever at mange foreldre bestiller time for synsundersøkelse ved skolestart.

Førstevalget for synsundersøkelse

For de fleste familier er optikeren det naturlige førstevalget når det gjelder synsundersøkelse for barn. Optikere kan tilby den hjelpen som trengs, enten det er enkel synskorreksjon med briller eller kontaktlinser, eller behandlingsbriller for å rette opp tilstander som skjeling. Alvær understreker at barnas syn kan forandre seg betydelig fra de starter i første klasse til de kommer på videregående.

Yngre barn er ofte langsynte, noe som kan gjøre det vanskelig å lese eller se på nært hold. Dette kan resultere i hodepine og konsentrasjonsvansker. Når barna blir eldre, er det vanlig at de blir nærsynt, noe som gjør det utfordrende å se klart på avstand.

Undersøkelsen viser at 6 av 10 mener at optiker er den mest passende fagpersonen til å undersøke barns syn, etterfulgt av øyelege, helsesykepleier og fastlege. Alvær anbefaler at foreldre først kontakter en optiker, da det er enkelt å få time, og man unngår å belaste fastleger eller øyeleger som har lange ventelister.

Videre oppfølging

Dersom det skulle være behov for ytterligere oppfølging, kan optikere henvise til øyelege eller annet helsepersonell. Kommunikasjonen mellom optikere og andre helseaktører har blitt raskere takket være digitale løsninger som Helsenett.

Når det gjelder økonomisk støtte, får alle barn som har behov for briller i dag støtte fra NAV. Selv om støtten ikke dekker selve synsundersøkelsen eller hele kostnaden for brillene, er det et viktig bidrag. Prosessen for å få denne støtten håndteres enkelt av optikeren.

Tegn på synsproblemer hos barn

Foreldre bør være oppmerksomme på følgende tegn som kan tyde på at barnet har synsproblemer:

  • Barnet blir raskt sliten av lesing eller nærarbeid

  • Støter borti ting eller virker klumsete

  • Har problemer med å fange en ball

  • Flytter bøker eller nettbrett veldig nærme ansiktet

  • Myser eller har vansker med å holde konsentrasjonen

  • Har utfordringer med å lese skilt, teksting på TV eller på tavla

  • Opplever dobbeltsyn eller lukker ett øye ved lesing

  • Ser uklart når de bytter fokus mellom avstand og nærhet

Ved å være oppmerksom på disse tegnene kan foreldre sikre at barna får den nødvendige hjelpen for å opprettholde et godt syn gjennom hele skolegangen.