Det blir ingen «God Jul» i årets julesalg på Vinmonopolet.
Den mørke juleølen «God Jul» fra bryggeriet Nøgne Ø blir fjernet fra salg i år.
Totalt omfatter dette 12.000 liter øl.
Ikke oppdaget før
Årsaken til tilbaketrekkingen er at partiet inneholdt gjærformen diastaticus, ifølge Agderposten.
"Vi synes selvfølgelig at det er synd, men «God Jul» kommer garantert tilbake i 2025", sier daglig leder Sverre Orm Øverland i bryggeriet til avisen.
Grimstad-bryggeriet lanserer vanligvis 15 forskjellige juleøl-varianter, men valgte i år å trekke én av dem etter gjennomført kvalitetskontroll.
Noen av de mørke juleølene blir brygget allerede i januar. På det tidspunktet ble ølet testet i laboratoriet og undergikk både kjemiske og mikrobiologiske analyser. Ifølge Øverland besto årets «God Jul» alle tester på dette tidspunktet.
"I mangel på riktig utstyr hadde vi ikke mulighet til å oppdage dette tidligere, men ved en andre test viste det seg at CO₂-nivået var litt for høyt. Dermed ville ølet skummet litt for mye i glassene til kundene", forklarer han.
Feil gjæring
Diastaticus er en gjærstamme som tilhører arten Saccharomyces cerevisiae. Det er en variant av vanlig bryggerigjær, men den produserer et enzym som kan bryte ned komplekse sukkerarter i ølet, noe som vanligvis ikke brytes ned av tradisjonell gjær.
Dette betyr at diastaticus kan føre til at fermenteringen fortsetter etter tapping på flaske eller fat, noe som kan øke CO₂-nivået og føre til overkarbonering. Resultatet kan være at ølet blir for skummende og til og med utgjør risiko for at flaskene sprekker eller lekker. Derfor er diastaticus uønsket i ølproduksjon når det ikke er planlagt eller kontrollert.