Knuser soppmyte: Dette kan du gjøre med soppen

09/09/2024 16:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hemmelige sopptriks - dette må du vite!

Mange tror at man aldri skal vaske sopp, men det stemmer ikke for alle typer, ifølge Tommy Østhagen, som er både kokk og profesjonell soppsanker. I et intervju med DinSide forteller han at det faktisk går helt fint å gi noen sopptyper, som kantareller, et lite bad.

Med en rekordstor sopphøst i år, kan det bli mange timer med rensing, så det er naturlig å ønske en enklere måte å gjøre det på.

Kantareller kan vaskes

Selv om det ofte sies at sopp ikke bør vaskes, gjelder ikke denne regelen for all sopp. Kantareller, som ofte er å finne ute i regnet, tåler godt en ekstra vask, sier Østhagen. I en video demonstrerer han hvordan dette kan gjøres på en enkel måte.

Diskusjoner om vask

På nettet finner du mange diskusjoner om hvorvidt sopp skal vaskes eller ikke, men Østhagen mener at det ikke er så kontroversielt som man kanskje tror.

Han forklarer at det er greit å skylle visse sopptyper, særlig traktsopp som kantareller. Men når det gjelder steinsopp eller kremler, anbefales det ikke. Det samme gjelder vanlige butikktyper som aromasopp og sjampinjong – disse bør ikke vaskes.

Eksperttips fra Pål Karlsen

Pål Karlsen, som er leder for Norges sopp- og nyttevekstforbund, støtter Østhagens råd om vask av enkelte sopptyper. Han anbefaler at soppen vaskes i sin helhet, men advarer mot å la visse sopper ligge for lenge i vann, da noen sopper trekker til seg mer vann enn andre. I stedet foreslår han å skylle dem raskt i et dørslag og deretter la dem renne av seg før videre tilberedning.

Dersom du velger å gi kantarellene et bad, kan du gjøre det ved å legge dem i en bolle med vann, røre litt rundt, og deretter fjerne blader og kvist som flyter opp til overflaten. På den måten løsner du også jorden som sitter fast.

Viktig tips for rengjøring av sopp

Østhagen kommer med et viktig triks: Etter å ha badet soppen, bør du løfte soppen forsiktig over i et dørslag eller en sil, i stedet for å helle vannet og soppen direkte. Dette hindrer at sand og smuss fra bunnen av vannet ender opp sammen med soppen.

La soppen renne av seg i noen minutter før du legger dem på kjøkkenpapir for å tørke. Deretter er soppen klar til bruk.

Forberedelser utendørs

Et siste råd fra Karlsen er å gjøre en grovrens mens du fortsatt er ute i skogen. Dette kan spare deg for mye tid når du kommer hjem. Fjern så mye som mulig av jord, grus, blader og nåler fra soppen ute i felten, slik at du har mindre å rense hjemme.

Når du kommer hjem, er det lurt å spre soppen utover på et kjøkkenbord eller en annen flat overflate, slik at du kan ta en siste sjekk før videre prosessering.

Med disse tipsene kan du enkelt og effektivt klargjøre soppen til matlaging uten å måtte bekymre deg for om du gjør noe galt.