Marius Borg Høiby gjør politiets arbeid vanskelig

08/10/2024 12:16

Yvonne

NYHETER
Foto: Kongehuset
Leverte fra seg knust mobil uten SIM-kort.

Da Marius Borg Høyby ble arrestert og satt på glattcelle etter å ha rasert og angivelig vært voldelig mot sin daværende kjæreste i en leilighet i august i år, skjedde det på en stille og rolig måte og i et samarbeid mellom kongefamilien og politiet.

Marius ble varslet en halv time før pågripelsen, og møtte politiet på et avtalt sted ved Jansløkka skole i Asker hvor han frivillig satte seg inn i poilitibilen.

Men nå viser det seg at han slett ikke har vært like samarbeidsvillig under hele etterforskningen.

Kort tid etter arrestasjonen og den påfølgende siktelsen som rystet hele kongeriket, sendte kronprinsesse Mette-Marits eldste sønn ut en offentlig uttalelse hvor han la seg flat og beklaget sin oppførsel.

Ville samarbeide og være sannferdig
I den skriftlige uttalelsen innrømmet han at han hadde utøvd kroppskrenkelser og ødelagt gjenstander i en leilighet i alkohol- og kokainrus etter en krangel. VG skriver at prøvene ikke slo ut på alkohol, men på flere narkotiske stoff. Det ble funnet spor av både kokain, MDMA (ecstasy) og THC (cannabis).

I uttalelsen fra Marius Borg Høiby skrev han blant annet:

"Jeg har flere psykiske lidelser som gjør at jeg gjennom hele oppveksten og det voksne liv, har hatt, og har utfordringer. (...) Rusbruken og mine diagnoser unnskylder ikke det som skjedde i leiligheten på Frogner natt til søndag forrige helg. Jeg ønsker å stå til ansvar for det jeg har gjort, og vil forklare meg sannferdig til politiet."

Du kan lese hele uttalelsen lengre nede i saken.

Nektet å forklare seg
Nå viser det seg at han ikke har vært så samarbeidsvillig og sannferdig som han først har gitt uttrykk for.

Det skapte en del reaksjoner at han i de første ukene etter hendelsen, nektet å forklare seg til politiet. Det var etter råd fra sin advokat, Øyvind Bratlien, og senere har han avgitt forklaring både om hendelsene natt til 4. august og de siktelsene som har kommet frem senere.

Spesialbehandling
Nå kan imidlertid VG avsløre at Marius har gjort etterforskningen mot seg vanskelig. Det er allerede kjent at politiet tidligere har hatt såkalte bekymringssamtaler med ham på grunn av 27-åringens omgang med kriminelle personer. Flere medier har også skrevet at politiet ga ham spesialbehandlig ved å gi ham en halv times varsel før arrestasjonen i august.

Det er også kjent at politiet i forbindelse med den første pågripelsen valgte å ikke ransake Marius Borg Høibys hus på Skaugum. Ransakingsordren gjaldt kun mobiltelefonen til kronprinsessens sønn, har politiet tidligere uttalt.

Først en måned etter den første arrestasjonen sendte politiet en ny begjæring om ransakelse til tingretten. Målet med ransakingen var å få kontroll på gamle og nye databærere - som for eksempel PC, nettbrett og mobiltelefoner. Politiet ønsket også å skaffe seg tilgang til skytjenester.

Ødelagt mobiltelefon
Avisen skriver at den mobiltelefonen som Marius leverte fra seg ved den første arrestasjonen til politiet som bevismateriale og en viktig brikke i etterforskningen mot ham, var slukket, knust og manglet SIM-kort.

Mobilen var altså i en tilstand som gjorde det vanskelig for politiet å sikre innholdet, ifølge VGs opplysninger.

Først under en aksjon mot en hytte hvor Borg Høiby befant seg 13. september, fikk politiet beslaglagt elektronisk materiale de kunne bruke. Denne gangen fikk politiet også kontroll på Høibys telefon, men denne gangen var den i en slik tilstand at det var mulig å sikre innhold, får VG opplyst.

Derfor så heller ikke politiet det som nødvendig å gjennomføre ransakelse på Skaugum selv om det opprinnelilg var planlagt.

Her kan du lese hele uttalelsen Marius Borg Høyby ga til mediene via sin forsvarer Øyvind Bratlien:

Forrige helg skjedde noe som aldri skulle ha skjedd. Jeg utøvde kroppskrenkelser og ødela gjenstander i en leilighet i alkohol- og kokainrus etter en krangel.

Jeg har flere psykiske lidelser som gjør at jeg gjennom hele oppveksten og det voksne liv, har hatt, og har utfordringer.

Jeg har over lengre tid slitt med rusbruk, noe jeg har vært i behandling for tidligere. Denne behandlingen skal jeg nå gjenoppta og ta på største alvor.

Rusbruken og mine diagnoser unnskylder ikke det som skjedde i leiligheten på Frogner natt til søndag forrige helg. Jeg ønsker å stå til ansvar for det jeg har gjort, og vil forklare meg sannferdig til politiet.

For meg er det aller viktigste å si unnskyld til kjæresten min. Hun fortjente verken det som skjedde den kvelden, eller den ekstreme pågangen fra både norsk og utenlandsk presse i ettertid. Å bli forfulgt av fotografer og journalister i en tid som dette vet jeg at har vært tøft å stå i.

Jeg vil også beklage til familien min. Jeg vet at mine handlinger i stor grad har gått ut over dere.

Så til deg min kjæreste, unnskyld. Dette skulle aldri ha skjedd, og jeg tar fullt og helt ansvar for mine handlinger.

Læs også:

Svært få vet det: Slik sørger du for at kofferten går av flyet først Hvis du hater å vente på bagasjen din på flyplassen, vil du gjøre alt du kan for å få prosessen til å gå litt raskere - og heldigvis er det noen smarte triks du kan prøve i sommer.
Nesten alle gjør det: Derfor skal du ikke vaske håndklær på 60 grader En ekspert har nå kommet med en mening som sikkert vil ha flere meninger.