Melkemangel: Nye tiltak innføres

26/01/2024 06:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nylig har det oppstått utfordringer knyttet til tilgangen på melkeprodukter.

Nylig har det oppstått utfordringer knyttet til tilgangen på melkeprodukter, og det ser ut til at saken blir mer kompleks.

Tine, som nylig fikk tillatelse til å bruke Nyt Norge-merket på produkter med importert tørrmelk, er ikke alene om dette. Andre selskaper som Fjordland og Diplom-Is har også fått lignende dispensasjoner, rapporterer Nationen.

Det er verdt å merke seg at Tine har eierinteresser i begge disse selskapene, med 100 prosent eierskap i Diplom-Is og 51 prosent i Fjordland.

Det skriver DinSide.

- Nyt Norge-merket er et offisielt opprinnelsesmerke som, ifølge Nyt Norges nettsider «skal gjøre det enkelt for forbrukerne å velge norske matprodukter i butikken».

Fjordland har nå midlertidig tillatelse til å bruke Nyt Norge-merket på produkter som Yoplait yoghurter, Safari og de to variantene av Grøt med bygg og havre (180g) med vanilje- og blåbærsmaker, selv om det er en risiko for at de kan måtte benytte importert skummetmelkpulver.

- Fjordland kommer ikke til å benytte seg av importert skummetmelkpulver, med mindre det blir nødvendig å bruke det for å fortsatt være leveringsdyktig til kunder og forbrukere, skriver selskapet på sine nettsider.

Diplom-Is står også overfor utfordringer og har sett seg nødt til å benytte tysk melkepulver i enkelte av sine produkter.

Dette gjelder spesifikt toliterspakker med fløteis, tilgjengelig i smaker som pistasj og sjokobiter, vanilje, tress og krokan.

Selv om Diplom-Is har flere produkter merket med Nyt Norge, er det kun disse spesifikke produktene som blir påvirket, ifølge Mari Ellestad, direktør for strategi og kommunikasjon i Diplom-Is.

En flaskehals i denne situasjonen er tilgangen på ny emballasje, men selskapet arbeider hardt for å begrense denne perioden så mye som mulig.

For å informere forbrukerne vil Diplom-Is merke de berørte produktene med "SMP fra EU" og jobber samtidig med å skaffe emballasje uten Nyt Norge-merket. (SMP = skummetmelkpulver).

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.