Norsk ekspert advarer: 'Kina har en plan'

30/04/2024 13:00

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Vesten må ikke bli avhengig av forsyninger fra Kina.

Det advarer nå en norsk ekspert.

Kina tilbyr billig teknologi som vestlige selskaper trenger. Spesielt kinesiske elbilaktører har presset prisene ned så mye at EU-kommisjonen nå undersøker deres fordel i markedet.

Det melder Børsen.

– Russland er som en tornado, mens Kina er tsunamien som kommer sakte, men treffer med full kraft, sier Cathrine Lagerberg, ekspert på strategisk sikkerhet og risikovurderinger.

På LinkedIn tidligere denne uken delte hun sin bekymring for at elbilindustrien langt fra vil være den eneste som har problemer.

Kinesiske produkter fyller markedet mer og mer, noe som kan undergrave vestlig produksjon innen teknologi og industri, ifølge eksperten.

– Til syvende og sist kan det gjøre oss avhengige av kinesisk import for det vi en gang eksporterte og hadde et konkurransefortrinn i, sier hun.

Cathrine Lagerberg trekker også frem infrastruktur og vindturbiner som eksempler på næringer som potensielt kan bli avhengig av forsyninger fra Kina.

Hun utdyper at «Kina har en plan» der Vesten henger etter. Derfor mener hun at bedrifter bør få hjelp med råd når de vurderer å kjøpe kinesiske produkter til egen produksjon.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.