Norsk kommune gir penger til alle innbyggerne

17/10/2024 10:29

Yvonne

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det eneste man skal gjøre er å sende en søknad.

Fire tusen kroner rett i lomma som du kan bruke til akkurat det du vil. Høres det fristende ut?

Beslutningen om å dele ut penger til alle kommunens innbyggere skaper jubel.

Kommuneøkonomien er forskjellig fra kommune til kommune i det ganske land, og det er ingen skjult hemmelighet at kraftkommuner har bedre råd enn andre kommuner.

17 av 25 kommuner i Agder styrer mot et underskudd i år.

Kristiansand går med 268 millioner kroner i underskudd, Grimstad må spare 100 millioner kroner, Lindesnes styrer mot 145 millioner kroner i minus.

Men ikke Sirdal.

Deler overskuddet
Sirdal kommunen er medeier i Å Energi, og i år bruker kommunen en andel av utbyttet fra energiselskapet til alle som bor i kommunen. Politikerne har nemlig valgt å dele utbyttet med alle innbyggerne i kommunen.

Den rause gaven deles ut til samtlige innbyggere - unge som gamle, og også barn kan gjøre krav på pengene. Kommunen har vel 1800 innbyggere, og folk kan selv bestemme hva pengene skal brukes til.

Det er snakk om 4.000 kroner til hver eneste innbygger i kommunen. Eneste krav er at man skal være folkeregistrert i kommunen og fylle i et søknadsskjema innen 31. oktober.

Enten kan de sende inn et skjema manuelt, eller søke digitalt ved å logge seg inn på en nettside. Der må det oppgis om man har barn, alder og ikke minst hjemmeadressen.

Kommer godt med
Varaordfører Isak Liland forteller til NRK at ordningen er svært popuær, spesielt nå hvor familier sliter med økte levekostnader.

"Det er dyrtid og høye strømpriser. Den generelle prisstigningen har økt. Da er dette en veldig enkel ordning med å søke", forteller Liland, som opplyser at ordningen er populær.

"Sirdal kommune er en kraftkommune med gode kraftinntekter. Vi har stilt naturen vår til rådighet for storsamfunnet. At innbyggerne får dette igjen er positivt", legger han til.

Dersom det bor fem personer i en husstand, kan alle fem søke. Det utgjør da 20.000 kroner.

Læs også:

7 grunner til at noen fryser mere enn andre Det er ikke bare vinden og været. Det kan være noen helt spesielle grunner til at du fryser mer enn andre.
Dette lar hun ligge i skoene over natten – så blir skoene på magisk vis som nye En genial metode for å gjøre skoene så gode som nye igjen har nå sett dagens lys.