Det norske oljefondet, formelt kjent som Statens pensjonsfond utland (SPU), er et av verdens største statlige investeringsfond. Fondet ble etablert i 1990 for å forvalte inntektene fra Norges olje- og gassproduksjon på en bærekraftig måte, med mål om å sikre økonomisk trygghet for fremtidige generasjoner.
Oljefondet er ment å sikre at Norges oljeinntekter blir brukt over tid og at de også kommer fremtidige generasjoner til gode, når olje- og gassreservene tar slutt. Fondet er derfor en viktig del av norsk økonomisk politikk.
Men verdien har aldri vært så høy som nå. Tidligere denne måneden satte fondet nok en ny rekord - bare tre måneder etter forrige milepæl.
Svimlende 19.000 milliarder
Det norske Oljefondet har onsdag ettermiddag nådd en ny toppnotering på 19 000 000 000 000 norske kroner – altså 19.000 milliarder.
Det skjer kun tre måneder etter forige milepæl, på 18.000 milliarder. I mars i år passerte den 17.000 milliarder.
På bare fem år har fondet doblet sin verdi.
Det tilsvarer en fondsformue på over 3,4 millioner kroner per nordmann.
Verdien endres hele tiden ut fra akskje og fondsmarkedet, og man kan til enhver tid se fondets verdi via telleverket som du finner HER.
Dette kan brukes
Årsaken til den voldsomme veksten er kraftig oppgang i markedene, solid tilførsel av friske penger fra regjeringen og en fortsatt svak krone.
Det kunne være fristende om hver enkelt nordmann fikk utbetalt sin andel, men det er ikke mulig.
Det norske oljefondet er ikke direkte tilgjengelig for daglig statsbudsjettbruk. Hvert år kan staten bruke en liten andel av fondet, kjent som handlingsregelen, som sier at det kan brukes opptil 3 % av fondets verdi til å dekke offentlige utgifter.
Kroneverdien avgjør hvor mye oljepenger som kan brukes over de årlige statsbudsjettene. Med et fond på 19.000 milliarder vil regjeringen ha hele 570 milliarder kroner tilgjengelig for årlig bruk over budsjettene innenfor Handlingsregelene, skriver E24.