Norsk politi ber evakuerte tipse om krigsforbrytelser i Gaza

25/11/2023 10:00

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Det har foreløpig ikke fremkommet opplysninger som har ført til etterforskning.

Kripos, en spesialenhet for norsk politi, har opprettet en tipslinje og ber nordmenn som har vært i Gaza om å melde fra om krigsforbrytelser.

Det skriver den norske avis Klassekampen.

– Når det gjelder Gaza, ønsker vi å nå de evakuerte norske borgerne som har opplevd eller vært vitne til konkrete hendelser, sier Tone Lille Solstad, leder for seksjon for internasjonal kriminalitet i Kripos.

Ved ankomst til Norge har alle evakuerte fått informasjon som de kan fortelle om sine opplevelser til tipslinjen.

- Basert på informasjonen fra de evakuerte, vil det være en konkret vurdering om det skal følges opp nærmere. Grunnlaget for en eventuell gransking er noe som alltid vurderes, og det vil være flere sammensatte faktorer som spiller inn, sier Solstad til avisen.

Ingen etterforskning så langt

Kripos har så langt ikke mottatt informasjon som har utløst konkrete etterforskningsskritt.

Mandag landet et norsk fly med 114 norske statsborgere og personer med nær tilknytning til Norge som var evakuert fra Gaza på Gardermoen lufthavn i Oslo.

Lørdag landet også et fly med 80 norske statsborgere evakuert fra Gaza i Oslo.

– De aller fleste som har bedt om bistand fra UD, er nå ute av Gaza – 217 norske statsborgere og personer med nær tilknytning til Norge, sa utenriksminister Espen Barth Eide lørdag.

– Det er jeg veldig glad for. En stor andel av dem er barn som har levd med stor usikkerhet og under svært vanskelige forhold i lang tid.

Lørdag opplyste det norske utenriksdepartementet at det fortsatt var 60 norske statsborgere eller personer med nær tilknytning til Norge i Gaza.